Обмисля се „план Маршал“ за възстановяване на Украйна

NetNews

Лидери на няколко държави, международни организации и украински официални лица ще обсъдят основните принципи на следвоенното възстановяване на Украйна. Конференцията се открива днес в Лугано, Швейцария. Международната общност говори за нов „план Маршал“ по подобие на програмата на държавния секретар на САЩ Джордж Маршал за възстановяване на Европа след Втората световна война.

Конференцията за възстановяване на Украйна беше планирана много преди пълномащабната руска инвазия, но сега ще се съсредоточи върху перспективата за възстановяване на страната и преодоляване на щетите, причинени от войната.

На конференцията ще присъстват ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, британският външен министър Лиз Тръс, украинският министър-председател Денис Шмигал и още около 100 делегати от Украйна. Преди войната президентът Володимир Зеленски също възнамеряваше да пристигне в Швейцария, но сега той ще направи обръщение към конференцията чрез видеовръзка.

Сред схемите за финансиране на възстановяването на Украйна е и нов фонд, който ще бъде създаден от Европейската банка за възстановяване и развитие и който може да събере около 100 млрд. евро от членовете на ЕС и други страни по света.

Според изчисленията на Киевския икономически институт щетите, нанесени на украинските сгради и инфраструктура, възлизат на почти 104 милиарда долара: разрушени са около 45 милиона квадратни метра сгради, 256 предприятия, 656 медицински заведения и 1177 учебни заведения. Експертите оценяват щетите за украинската икономика на 600 милиарда долара.

В последната си публикация авторитетен кореспондент на списание Foreign Policy оценява разходите за следвоенното възстановяване на Украйна на повече от 1 трилион долара.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Нейнски за изгонените дипломати: Направеното от правителството на ПП е закъснял, но много важен ход

„Направеното от правителството на „Продължаваме промяната“ беше закъснял, но много важен ход. Разколебаване не може да има, защото става въпрос за българската национална сигурност“, заяви в „Денят започва“ Надежда Нейнски, бивш външен министър. Тя повдигна въпроса колко дълбоко е стигнала руската хибридна пропаганда през годините и колко сериозен е проблемът […]