Община Ямбол: Купи картичка на дете – 1 лев, картичка на куче – 1,50 лв.!

NetNews

В масовката от коледна благотворителност, обхванала и Ямбол, изпъква един интересен феномен – Община Ямбол предлага коледни картички с благотворителна цел за лечение на тежкоболни деца на стойност 1.00 лв. Отскоро пък бе обявена инициатива за набиране на средства за общинския приют за безстопанствени животни, като се предлагат отново картички, но на цена от „само 1,50 лв.”, също и календари за 12.00 лева. „Средствата от продажбата на календара и картичките ще се използват за нуждите на Приюта за безстопанствени животни, който приема и дарения, свързани с дейността му”, обясняват от администрацията.

Дарителството за каквото и да е кауза, по принцип, е похвално – то стимулира съпричастността на хората и дава реален финансов ефект. Въпросът тук опира до преценка коя кауза тежи повече като смисъл и как тя да бъде хем мотивираща, хем полезна, каквато всъщност е крайната ѝ цел.

Коледната благотворителна кампания на община Ямбол „Подай ръка – спаси живот” бе стартирана още в 2008 г. с идеята да се набират средства в специален фонд за подпомагане лечението на тежкоболни ямболски деца и младежи. Постъпленията основно идват от продажба на картички с рисунки на ямболски деца на стойност 1 лев. През годините са провеждани и редица съпътстващи прояви като търгове на картини, директни дарителски постъпления и др. Настоящото ръководство на общината продължи тази традиция, но вече в 14-ото поред издание може би беше редно продажбената цена на картичките да бъде поне 2 лева.

Малко странно решение е снимки на кученца от приюта да се продават по-скъпо от картичките, предназначени за деца, чието лечение не се покрива от здравната каса и родителите им така или иначе търсят всякакви източници, за да осигурят непосилните за тях суми. А поддържането на приюта си е чисто общинска функция и задължение. „Осиновяването” е наложила се добра практика навсякъде, но тя няма общо с допълнителните приходи, които общината се опитва да си докара с продажбата на картички и календари.

Отделен въпрос е, че в последната година се забелязва трайно увеличаване броя на безстопанствените кучета, скитащи из Ямбол. „Тях кой ще ги осинови?”, питат вече зевзеци по повод новата кампания на общината.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тъжна новина покоси испанския спорт

Тъжна новина покоси испанския спорт. 32-годишният национал по ръгби Кава Леаума, който е от самоански произход, е починал нелепо в Амстердам. Там испанският тим гостува за мач с Нидерландия. Кава е паднал от височина 6 метра. Инцидентът станал в една от зоните за отдих на ръгбистите и в близост до […]