Обявиха програмата на честването на 3 март в Ямбол

NetNews

Община Ямбол организира честване на Националния празник на Република България Трети март и 143-та годишнина от Освобождението от османско робство.

Празничната програма пред сградата на Общинска администрация започва в 09:45 часа с откриването на изложбата „Отечество, Завет, Признателност“, организирана от Община Ямбол и Регионален исторически музей – Ямбол, празнична музикално-поетична програма в изпълнение на Вокална група и Куклен театър „Светулка“ при Общински детски комплекс – Ямбол и патриотични маршове и песни в изпълнение на Духов оркестър при Народно читалище „Съгласие-1862“ – Ямбол.

В 10:30 часа започва тържественият ритуал за издигане на националното знаме с участието на почетен караул от гарнизон Ямбол. След това кметът на община Ямбол Валентин Ревански ще поздрави гражданите с традиционното си празнично слово. Архиерейският наместник на Ямболска духовна епархия Негово Високопреподобие архимандрит Димитрий ще отслужи благодарствен молебен.

Тази година шествие и поднасяне на венци и цветя няма да се извършват организирано на Паметника на героите, дали живота си за националното ни освобождение. Гражданите индивидуално ще засвидетелстват почитта си към родолюбците, жертвали себе си за свободата на България.

В Музея на бойната слава и в Културно-информационен център „Безистен“ е обявен Ден на отворени врати.

Жителите и гостите на Ямбол ще имат възможността да видят в Безистена реплика на Браилското знаме, което е първообраз на националния флаг. Тя е изработена по поръчка и със средства на учениците и учителите от Природо-математическа гимназия „Атанас Радев“ – Ямбол и е дарена на Музея на бойната слава.

Браилското знаме е изработено през 1877 г. със средства и по проект на ямболския преселник в Браила Иван Параскевов. Ушито е от 14-годишната му дъщеря Стилияна Параскевова.

На 8 май 1877 г. в Плоещ двамата родолюбиви българи подаряват знамето на главнокомандващия Руската армия – великия княз Николай Николаевич, който обещава да го връчи на ІV опълченска дружина.

Оригиналът на Браилското знаме се намира в специалното хранилище на Националния военноисторически музей заедно с други известни бойни знамена.

В централната градска част на Ямбол ще звучат патриотични песни от монтираната озвучителна уредба.

В началото на месец март на част от входните артерии в града ще започне монтиране на над 300 броя от българския трибагреник и знамето на Ямбол.

Честването на Трети март ще бъде съобразено с всички противоепидемични мерки, въведени в Република България.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Huawei пуска автомобил до края на годината

След като вече ви съобщихме, че Apple и Xiaomi най-вероятно ще се включат в бизнеса с автомобили, то днес още един от производителите на телефони обяви това. Според информация на Reuters, Huawei ще пусне електрически автомобил на пазара още тази година. За момента това са само слухове, но най-вероятно ще […]