Овладяха огъня в Рила

NetNews

Огънят в Рила е овладян, но борбата за пълното му потушаване продължи и вчера, предаде БНТ. Горски служители, пожарникари и доброволци цял ден бяха на терен.

Рано сутринта, около 70 души отново тръгнаха към труднодостъпните терени, за да се борят с пожара – с лопати, резачки и маркучи. Наравно с огнеборците и горските служители в планината бяха и десетки доброволци.

"Двама сме, аз и една колежка от университета и решихме да помогнем просто. Понеже видяхме във Фейсбук, че търсят доброволци и доколкото знаем никой друг не организира, организират се местни хора. Аз съм от Казанлък, момичето, с което съм, е от Пазарджик. Изравяме почва и я хвърляме върху тлеещото огнище", сподели доброволецът Стефан.

"Много труднодостъпен терен, вижда се долу, че гори, но са скали и няма как да се слезе. Явно ще трябва да се заобиколи и да се започне отстрани", разказва доброволецът Стоян.

Пожарът в Рила засегна около 20 декара гора в труднодостъпна местност. За окончателното погасяване на тлеещите огнища днес отново беше използван и вертолет "Кугар" от авиационна база Крумово.

Високо в планината вода се качва и с маркучи.

"Към момента пожарът е ограничен, овладян е, има единични огнища, които тлеят и работим върху тях основно. По периферията на пожара се наблюдава да не се възобнови. Пускаме линии с вода, за да може да се облива, за да не се допусне разпалване на нови огнища", допълни Никола Ангелов, главен лесничей в Държавно горско стопанство Самоков.

Основната версия за пожара, по която се работи, е човешка дейност. Пожарът е тръгнал от собственоръчно направено огнище. Наблюдението на терена, където е пожарът, ще продължи два-три дни след пълното му потушаване.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Партиите не са единни за актуализацията на бюджета

Различия възникнаха сред парламентарните партии по темата за актуализацията на бюджета, предаде БНТ. От "Има такъв народ" не са съгласни с разходната част, от БСП се усъмниха в приходите. От "Изправи се БГ! Ние идваме!" обявиха, че имат резерви към метода за преизчисляването на пенсиите, а от ГЕРБ заявиха, че […]