Около 1 млн. души са се преброили онлайн

NetNews

Националното преброяване ще продължи по електронен път до края на септември, реши правителството.

Въпреки че в първия ден електронното преброяване беше забавено заради хакерски атаки, в момента изглежда, че върви гладко. Над един милион души са се преброили онлайн до момента – доста по-малко от очакваното.

Хората все още имат въпроси: дали да вписват телефонния си номер, как да преброят родителите си и куп други. Затова от НСИ отвориха център за съдействие по въпроси, свързани с преброяването, в централата си в София.

Всеки, който иска може да дойде и да потърси отговори на въпросите. С помощта на служителите може и да се преброи на място.

Милчо Рангелов е решил да съчетае аналоговия начин на преброяване с електронния – служител на НСИ му помага да се преброи чрез онлайн системата. Милчо признава, че сам няма да се оправи.

В първите десет дни на електронното преброяване около 40 хил. души са потърсили съвет по телефона как да се справят с попълването на преброителната карта. „Трябва ли всеки член на домакинството да попълва отделна преброителна карта", е сред най-често задаваните въпроси. Отговорът е „не“.

„Това е целта на удължаването. Повече хора да се преброят електронно и да няма пряк физически контакт. Помощният център го направихме, защото много обаждания получаваме, че хората не могат да се справят или не знаят кое точно къде да запишат“, обясни Диана Янчева, зам.-председател на НСИ, предава БТВ.

Места, на които хората могат да задават въпроси, има и в други населени места, организирани от местни читалища или общини.

От НСИ очакваха около 70% от населението да се преброи електронно. Данните засега са далече от целта. Глобата за отказ от преброяване е 160 лв., но тя се налага изключително рядко. От преброяването и данните от него обаче зависят много бъдещи политики, които засягат всички.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Гол мъж се разходи из улиците на Шумен посред бял ден (ВИДЕО)

Гол мъж се разходи необезпокояван по улиците на Шумен, съобщи NOVA. Според хората от града, които са направили видео, той пресякъл кръстовището пред старата печатница и Областното пътно управление, като продължил към хотел "Шумен". Мъжът не е бил забелязан от органите на реда, а на кадрите се вижда и, че […]