Около 600 души са загинали в поразения от въздушен удар театър в Мариупол

NetNews

На фона на ужасите, разиграващи се в хода на войната в Украйна, руският въздушен удар на 16 март по театъра в Мариупол, който се използваше като бомбоубежище, се откроява като най-смъртоносната известна до момента атака срещу цивилни, показват изчисления на Асошиейтед прес.

Разследване на агенцията е открило доказателства, че нападението всъщност е било много по-смъртоносно, отколкото се предполагаше и е причинило смъртта на близо 600 души в сградата и извън нея. Това е почти два пъти повече от досегашните данни за броя на жертвите, а много оцелели смятат, че броят им е още по-голям, отбелязва АП. Поради прекъсването на комуникациите, постоянното движение на хора и замъгляването на спомените поради травмата е невъзможно да се определи точния брой на загиналите. По информация от документ, получен от АП, по първоначални изчисления на правителството загиналите са около 300 души и в момента тече разследване за военно престъпление. Но журналисти от агенцията, с помощта на реконструкция на 3D модел на чертежите на сградата, многократно преглеждан от директни свидетели, повечето от които са се намирали в театъра и са описали в детайли къде са се били прикрили хората, са изчислили, че броят на загиналите е много по-висок.

Всички свидетели, участвали в разследването, твърдят, че най-малко 100 души са се намирали в полева кухня пред сградата и никой от тях не е оцелял. Те твърдят и че стаите и коридорите в сградата са били претъпкани с хора. По оценка на много от оцелелите около 1000 души са се намирали в сградата в момента на въздушния удар, но те и спасителите смятат, че от нея са избягали най-много около 200 от тях.

АП твърди, че разследването оборва и руските твърдения, че театърът е бил съборен от украински сили или е бил украинска военна база. Никой от свидетелите не е видял украински войници в сградата. И никой от тях не се е съмнявал, че театърът е бил разрушен от руска въздушна атака, прецизно насочена срещу цивилна цел, за която всички са знаели, че е най-голямото бомбоубежище в града и в която е имало деца.

Джеймс Гоу, професор по международна сигурност в „Кингс колидж“ в Лондон, каза, че документирането на случилото се в театъра е от решаващо значение за установяването на модел на престъпленията срещу човечеството в Украйна. „Тези силни свидетелски показания ще бъдат важни при установяването, че (нелегалното руско) поведение е било широкоразпространено и систематично“, каза Гоу, който е бил експертен свидетел в Международния наказателен трибунал на ООН за бившата Югославия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

БФС отново пожали Левски, но стовари пълния си гняв над Ботев Пловдив

Дисциплинарната комисия към БФС за пореден път реши да пожали Левски за поведението на част от ултрасите, симпатизиращи на клуба, като в същото време стовари пълния си гняв върху ръководството на Ботев Пловдив за ексцесиите от страна на „жълто-черните“ фанатични запалянковци. Двете агитки сътвориха поредната свинщина по родните стадиони, като […]