Омбудсманът инициира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие

NetNews

Омбудсманът Диана Ковачева организира онлайн обсъждане на Законопроекта за защита от домашното насилие. Идеята на дискусията е да се чуят всички гледни точки, с убеждението, че подобен проект трябва да се ползва със силна обществена подкрепа и доверие.

Законопроектът, изготвен от Министерството на правосъдието, е публикуван за обществено обсъждане и предстои да бъде внесен в Министерския съвет.

Във форума ще участват министър Десислава Ахладова, представители на работната група, изработила законопроекта, ръководители и експерти от редица институции, членове на парламентарната комисията по правни въпроси, неправителствени организации, психолози, съдии, прокурори, специалисти, които работят в сферата и граждани.

Онлайн дискусията ще се проведе днес, 26 януари 2021 г., от 11.00 часа в платформата ZOOM на адрес:

https://zoom.us/j/97765179526?pwd=Um81TWdqeWFQWUZFZ0dtd1E0MllzQT09

Тя ще се излъчва в реално време и във фейсбук профила на омбудсмана –

Diana Kovatcheva

Над 60 участници са потвърдили участие в публичното обсъждане на законодателните мерки в сферата на домашното насилие, като негови жертви са не само жени, но и деца, възрастни хора, хора с увреждания и мъже.

В България не се води официална статистика на жертвите, но по данни на неправителствени организации, от 30% до почти два пъти са се увеличили обажданията на горещите телефонни линии за помощ на пострадали от домашно насилие.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ето кой депутат не е гласувал нито веднъж в парламента през 2020 г.

Георги Марков от ГЕРБ е единственият депутат, който не е гласувал нито веднъж по време на пленарните заседания на Народното събрание през 2020 г. Това показва справка на „Флагман“, изискана по Закона за достъп до обществена информация от администрацията на парламента. 145 са били заседанията на депутатите в периода 1 […]