Омикрон пълни болниците на Балканите на местата с ниско ниво на ваксинация

NetNews

Вариантът Омикрон вече е доминиращ в повечето страни на Балканите и доведе до рекорди в броя на новозаразените от началото на пандемията от COVID-19. Броят на хоспитализациите обаче расте предимно в районите с ниски нива на ваксинация, а смъртните случаи се запазват на досегашните си равнища или бележат спад. Заради по-краткия инкубационен период на Омикрон и бързото му разпространение сред населението много от страните намалиха сроковете на карантина и изолация. Валидността на сертификатите за ваксинация и преболедуване, както и на тестовете за COVID-19 също бе съкратена в почти всички държави. Следва обобщение на епидемичната обстановка на Балканите през последната седмица.

Още по темата

13 яну 2022 23:00

141

13 яну 2022 19:07

91

13 яну 2022 11:04

47

Случаите на COVID -19 в АЛБАНИЯ се утроиха заради новогодишните тържества и варианта Омикрон. Лекари твърдят, че причината е отмяната на ограниченията върху придвижването заради новогодишните празници, пристигането на имигранти, Омикрон и намаляването на имунитета от поставените по-рано ваксини. След празниците полицейският час между 23 и 6 часа бе върнат, а от 4 януари заетите в супермаркетите, публичната администрация и търговските центрове трябва да представят сертификати за ваксинация, за да отидат на работа. Тези, които отказват да се ваксинират, трябва да представят отрицателен PCR тест на всеки пет дни. Разходите по теста са за тяхна сметка. Около 37 процента от населението на Албания е ваксинирано с две дози.

Във вторник Албания регистрира рекорд на новозаразените от началото на пандемията – 2177 нови случая от 8136 теста или 26,7 на сто положителни проби. Активните случаи към момента са около 16 000. Забранени са свижданията в болниците. Маските са задължителни на всички обществени места. Не се позволява събиране на повече от 50 души на едно място. Културни и спортни събития могат да се провеждат при запълненост на капацитета до 30 процента.

През седмицата БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА затегна противоепидемичните мерки заради резкия скок на новите случаи на заразяване. Заместник федералният министър Горан Черкез оцени ситуацията като много сериозна. Кризисният щаб на министерството на здравеопазването на Федерация Босна и Херцеговина прие по-строги ограничения за събирания на закрито и открито пространство. Максималният допустим брой хора на закрито бе намален на 30 до 60 души /ако са ваксинирани, имат сертификат за преболедуване или отрицателен тест/, а на открито – 100 до 200 души, ако са ваксинирани, с тестове и сертификати за преболедуване. Валидността на сертификатите на преболедували е четири месеца, за ваксинирани с две дози – шест месеца, а за получилите бустерна доза – девет месеца. Бързите антигенни тестове са валидни 24 часа, а PCR тестовете – 48 часа.

Босна регистрира вчера рекордните от началото на пандемията 2590 нови случая от 6000 направени теста (над 43 процента положителни проби), а по данни на специализирания сайт „Worldometer“ страната е на второ място в Европа (след България) по най-високо ниво на смъртност от COVID -19 на един милион души население.

Нарастването на новозаразените в Босна се наблюдава от началото на месеца, когато в страната бе потвърдено присъствието на варианта Омикрон. Ски курортите обаче са пълни с туристи от страната и региона, като от тях като цяло не се изискват никакви сертификати за достъп до съоръженията и туристическите обекти.

ГЪРЦИЯ
удължи с една седмица ограничителните мерки за ресторантите и баровете, за да помогне за овладяване на разпространението на варианта Омикрон, който е доминиращ в страната и е основна причина за резкия скок на инфекциите през последните седмици. Мерките включват затваряне на всички увеселителни заведения в полунощ, забрана за правостоящи клиенти и допускане на не повече от шестима души на една маса.

Също така половината от служителите в държавния сектор трябва да работят от вкъщи, а хората трябва да носят маски с висока степен на защита или по две маски в супермаркетите и обществения транспорт.
След двуседмична ваканция учениците се върнаха в училище в понеделник. За да се осигури безопасно присъствено обучение, бяха променени здравните протоколи. Ученици, учители и непедагогически персонал са задължени да носят маски и да се тестват вече три пъти седмично. При тестването в първите два дни бяха засечени 25 хиляди случая.

От днес се очаква лекарите с частна практика да се включат в помощ на колегите си в държавните болници в Северна Гърция. Правителството обяви гражданска мобилизация за специалисти по пуломология, патология и обща медицина.

От 16 януари влиза в сила задължителната ваксинация на хората над 60-годишна възраст. От 1 февруари сертификатът за ваксинация ще има срок на валидност от 7 месеца. След изтичането на този период онези, които не са си поставили бустерна доза, ще бъдат смятани за неваксинирани.

Въпреки че броят на новозаразените в КИПЪР расте, процентът на положителни проби се запазва нисък. В сряда Кипър регистрира 3197 нови случая от 112 233 направени теста или 2,85 процента положителни резултати.

От 17 януари ученици, които са били в контакт с потвърдени случаи на инфекция с COVID -19, няма да бъдат изолирани, а ще бъдат подлагани на ежедневен бърз тест за период от пет дни, независимо от ваксинационния си статут, решиха през седмицата кипърските власти. Целта е чрез засилване на контрола да се запази присъственото обучение.

Пристигащите в Кипър вече ще могат да избират резултат от какъв тест да предоставят на властите на острова. Вариантите са два – негативен резултат от PCR тест, направен до 72 часа преди пристигането им, или бърз антигенен тест, чиято валидност е 24 часа. Мярката важи за всички пристигащи над 12-годишна възраст, независимо дали са ваксинирани или не. След пристигането им на двете летища в Кипър всички пътници над 12-годишна възраст ще бъдат подлагани на PCR тест, който заплащат сами. Цената на теста на летище Пафос е 19 евро, а на Ларнака – 15 евро. 72 часа след пристигането си всички ще трябва да си правят бърз антигенен тест. Изключение се прави само за лицата с поставена трета бустерна доза. Преди да излетят за Кипър всички пътници задължително трябва да попълнят „Сайпръс флайт пас“.

В КОСОВО расте броят на хоспитализациите на пациенти, заразени с новия коронавирус, отбеляза Косовапрес. Министерството на здравеопазването съобщи, че от 5881 направени теста вчера са установени 427 случая на заразяване (7,2 процента положителни). Смъртните случаи за денонощието бяха два. Активните случаи в Косово към 13 януари са 2811. От началото на ваксинационната кампания в Косово са поставени 1 704 633 дози ваксини, като 793 574 души са имунизирани с две дози.

Букурещ и още пет окръга в РУМЪНИЯ влязоха тази седмица в „червената зона“ с над три случая на 1000 души население. Процентът на положителни резултати расте, а заболеваемостта на национално равнище е над 2 на 1000. Вчера Румъния регистрира близо 10 000 нови случая на заразяване за денонощие (9785 от над 63 000 теста, или малко над 15 процента положителни резултати), но хоспитализациите и смъртните случаи се запазват на относително ниско равнище.

До 9 януари в Румъния са били потвърдени 295 случая на варианта Омикрон, съобщи Националният институт за обществено здраве, като уточни, че няма регистриран смъртен случай от този по-заразен вариант на коронавируса.

Румънските власти затегнаха ограничителните мерки от 8 октомври. На обществени места на закрито или открито, включително на улицата, се изисква носене на хирургическа маска или маска тип FFP2. Маските от текстил или пластмаса вече не се допускат. Освободени от изискването са децата под 5-годишина възраст, хората, които извършват интензивна физическа дейност и др. Глобите за маски, неотговарящи на изискванията, са в размер между 500 и 2500 леи (198 – 999 лв.).

Същевременно здравните власти намалиха сроковете на карантината и изолацията.

Останаха в сила забраните на частни тържества като сватби, кръщенета и други, както и дейността на барове, клубове и дискотеки.

Институтът за обществено здраве в РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ съобщи, че в 68 процента от секвенираните проби в лабораторията по вирусология и молекулярна диагностика е установен вариантът Омикрон. Анализите на института показаха увеличение с 51 процента на броя на позитивните от тестваните за коронавирус хора за една седмица. Рекорден брой новозаразени бе регистриран във вторник – 1964 нови случая от 7724 теста, или 25 процента положителни резултати. Вчера от 6173 теста бяха установени 1865 нови случая на заразяване (30,21 процента положителни). Активните случаи към момента са около 12 000.

Рекорден брой новозаразени за денонощие бе регистриран и в СЛОВЕНИЯ. Данните от вчерашния ден показаха 6855 случая от 13 335 теста или 51,4 процента положителни проби. Хоспитализираните към 13 януари са 527, от които 153 в интензивни отделения. Активните случаи в Словения са над 50 000. Двуседмичната заболеваемост на 100 000 души е 2401, а седемдневната – 4844. Това създава допълнителен натиск върху здравната система.

Министърът на здравеопазването Янез Поклукар отбеляза, че над 70 процента от хоспитализираните пациенти са неваксинирани, както и 85 процента от тези, които са в тежко състояние в интензивни отделения. В Словения напълно ваксинирани са около 56,7 процента от цялото население или 1,95 милиона души.

От началото на седмицата са в сила нови мерки за ограничаване разпространението на вируса. Намален е броят на пътниците в градския транспорт. Съкратена е валидността на отрицателните тестове за влизане в Словения, като PCR тестовете са валидни 48 часа, а бързите антигенни тестове – 24 часа.

Същевременно бе намален срокът на карантината след контакт със заразен – от 10 на седем дни, заради по-краткия инкубационен период на варианта Омикрон, както и поради факта, че в пика на петата вълна може да стигне до блокиране на основни дейности, като здравеопазване и образование, заради липса на хора. Пикът на петата вълна в Словения се очаква в края на януари или началото на февруари.

В СЪРБИЯ вчера бе регистриран най-високият брой новозаразени за един ден от началото на пандемията – 13 753-ма от 33 163 теста (41,4 процента положителни). Заради тежката епидемиологична ситуация отбелязването на Новата година по стар стил на площадите бе отменено в Белград, Ниш, Чачак и Лесковац. Броят на хоспитализираните обаче остава сравнително нисък спрямо броя на заразените, сочат данните. Към 13 януари в ковид-болници в Сърбия се лекуваха 2340 пациенти, а на респиратори бяха 96 души.

Държавният секретар в здравното министерство Мирсад Джерлек съобщи, че над 3,32 милиона души са ваксинирани с една доза, 3,2 милиона са получили две дози, а 1,75 милиона имат и бустерна доза. Джерлек отбеляза, че „ако има нещо добро при настоящата вълна, причинена от варианта Омикрон, това е, че само 2 процента от заразените са хоспитализирани“.

Вариантът Омикрон вече е станал доминантен в ТУРЦИЯ, която също регистрира през седмицата рекорди на новозаразените. Министърът на здравеопазването Фахреттин Коджа съобщи, че случаите на COVID -19 са се увеличили близо четири пъти в сравнение с предходния месец. Броят на заразените, нуждаещи се от лечение в болници, е нараснал обаче с около 10 процента. Министърът отбеляза, че в предишните периоди на пандемията броят на случаите е бил по-малък, но броят на пациентите в болниците е бил по-голям.

След заседание на специализирания Съвет за борба с коронавируса Коджа обяви няколко нови решения: „Ваксинираните с три доза лица няма да подлежат на карантина, дори и да са били в контакт със заразени от Ковид-19. (…) РCR ще се изисква само при наличие на симптоми. Изолационният период за заразени с Ковид-19 ще бъде 7 дни, а след изтичане на този срок от преболедувалите няма да се изисква да представят негативен тест“.
В страната са поставени близо 137,9 милиона ваксини срещу COVID -19. Над 57,18 милиона души са получили първа доза, а над 52 милиона са напълно ваксинирани. Бустерни дози са получили над 22,25 милиона турци.

Министърът на здравеопазването на ХЪРВАТИЯ Вили Берош заяви вчера, че над 46 процента от тестваните за коронавирус хора дават положителен резултат, а районите с ниско равнище на ваксинация регистрират по-висок брой хоспитализации. Най-много пациенти с К COVID -19 има в болниците по Адриатическото крайбрежие на Хърватия, а болницата в Сплит отвори още едно отделение за ковид болни. Влошена е епидемичната ситуация и в Задар и Риека. Министърът каза, че в Хърватия четвъртата и петата вълна на пандемията са се застъпили. Към момента в страната има над 53 000 активни случая на COVID -19, а над 22 000 души са в изолация. Епидемиолозите очакват Омикрон да засегне по-голямата част от населението, но ваксинираните да го преминат само с леки симптоми.

В понеделник влязоха в сила нови ограничения за обществените и частните събирания на открито и закрито. Няма промени за дейността на ресторанти, заведения и магазини, които могат да работят до 24:00 ч., но проверките за спазването на правилата са засилени. Задължително е носенето на маски и на открито по време на обществени събития със струпване на хора. Работодателите са задължени да организират дистанционна работа, където това е възможно.

В Хърватия са поставени 4,9 милиона дози ваксина. Поне една доза имат близо 67 процента от пълнолетното население, а 642 406 души са получили бустерна доза.

Хърватия реши РCR тестовете да не са задължителни, а бързите антигенни тестове да бъдат достатъчни за доказване на COVID -19 и получаване на сертификат.

Здравните власти в ЧЕРНА ГОРА приеха нови мерки за борба с пандемията, които ще бъдат в сила от 13 до 19 януари. През следващите седем дни преминаването на границите на страната ще е възможно при изпълнено поне едно от четирите условия на цифровия сертификат на ЕС. А именно: ако лицето е напълно ваксинирано срещу коронавирус и не са минали повече от шест месеца от получаването на последната доза ваксина; при наличие на отрицателен PCR тест, който не е по-стар от 72 часа; отрицателен бърз антигенен тест, направен не по-рано от 48 часа; доказателство за прекарана коронавирусна инфекция, като са изминали по-малко от 10 дни и не повече от шест месеца от регистрирания положителен резултат. Изискванията не се прилагат за пътниците до 18-годишна възраст. Предварителна онлайн регистрация не е необходима.

В края на миналата седмица Черна гора регистрира рекорд на новозаразените за денонощие – 2960 души, или 39,39 процента положителни резултати от тестваните. Вчера броят на новозаразените бе 2217. Активните случаи в страната са над 15 700.

По брой на заразени и починали от COVID -19 Черна гора има една от най-неблагополучните статистики в региона. По данни на Института за обществено здраве от началото на пандемията в Черна гора са регистрирани над 196 000 случая на заразяване и 2475 смъртни случая при общ брой на населението от 628 000 души.

Шейсет процента от пълнолетните черногорци са напълно ваксинирани. Първа доза са получили 62,4 процента от пълнолетните граждани, което означава около 285 000 души, а две дози са получили 275 000, или 60 процента от пълнолетното население (44 процента от цялото население на републиката). Около 83 000 души са получили бустерна трета доза.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ще повлече ли със себе си падащата лира президента Ердоган?

Когато антиправителствените протести пламнаха в Казахстан, президентът Ердоган побърза да предложи турска подкрепа и да се опита да привлече други тюркоезични страни към каузата. Причината е ясна: Ердоган е изправен пред подобна заплаха от народно въстание у дома и той е решен да удържи властта на всяка цена. Подобно на […]