ООН: И руснаците, и украинците нарушават човешките права

NetNews

Както Русия, така и Украйна нарушават в хода на войната човешките права и международното хуманитарно право, става ясно от данни на ООН.

Руските въоръжени сили, но и украинските разполагат военни съоръжения в близост до цивилни сгради и използват „цивилни граждани като жив щит“, заяви върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет във вторник, 5 юли, в Женева.

„Вероятно важи и за украинските военни, макар в много по-малка степен“

Освен това войници и от двете армии извършват и други нарушения, посочи тя. Става дума за изтезания и малтретиране на военнопленници, като извършителите на тези деяния не са подведени под отговорност, каза Бачелет. Тя добави, че както в контролираните от Русия територии, така и в районите, контролирани от Украйна има случаи на изнасилвания и друг вид сексуално насилие.

Според ООН „съществуват сериозни опасения, че офанзивите, провеждани от руските военни, са несъвместими с международното хуманитарно право“. Същото вероятно се отнася и за украинските въоръжени сили в източната част на страната, макар и „в много по-малка степен“, обобщи Бачелет.

„В името на всяка една жертва на тази безсмислена война: убийствата, мъченията и произволните задържания трябва да спрат“, призова тя.

Убийства извън фронтовата линия

В ООН продължават да съществуват опасения, че руската армия е извършила незаконни убийства, включително извънсъдебни екзекуции. Както посочи Бачелет, „растящият брой доказателства дават основателни причини да се смята, че руските въоръжени сили са извършили сериозни нарушения“ в това отношение. Нейната служба разследва над 300 твърдения за убийства, извършени от руски войници извън рамките на бойни операции, съобщава още върховният комисар на ООН по правата на човека.

В същото време Бачелет изрази загриженост, че арестите на над 1000 заподозрени в колаборационизъм, извършени от украинската спецслужба за сигурност СБУ и украинската полиция, „може да не са били в съответствие с международните задължения в областта на правата на човека“. Нейната служба е документирала и 12 случая на насилствени изчезвания, в които е възможно да са замесени украински правоприлагащи органи.

Колко са ранените и убитите?

По данни на Службата на ООН за правата на човека в Женева, до 3 юли в агресивната война на Русия срещу Украйна са загинали или са били ранени над 10 000 цивилни граждани – най-вече в резултат на използването на експлозиви в жилищни райони. Официалният брой на убитите цивилни е 4889 – от тях 335 са деца. Мишел Бачелет смята, че реалният брой може да е много по-висок.

Автор: Александра Иванова

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Министрите на енергетиката от ЕС ще обсъждат газовата криза

Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС ще се срещнат на 26 юли под егидата на чешкото председателство на ЕС, за да обсъдят как Съюзът да се справи със задаващата се газова криза през зимата, съобщи чешкото председателство, цитирано от ЕС. Няколко дни след срещата Европейската комисия трябва да […]