ООН постави цели: Без въглища и със 70% по-малко използване на нефт и газ

NetNews

ООН постави цели: Без въглища и със 70% по-малко използване на нефт и газ

Снимка: БГНЕС

Светът трябва да спре изгарянето на въглища и да намали използването на нефт и газ съответно с 60 и 70 процента, за да запази целите на Парижкото споразумение относно изменението на климата, предупреди ООН в доклад за изменението на климата, разпространен днес.

Използването на сегашната инфраструктура за изкопаеми горива до края на очаквания й живот, без да се улавят въглеродните емисии, би направило невъзможно ограничаването на глобалното затопляне до 1,5 градуса по Целзий , твърди в доклада Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК).

Съкращаването на полетите на дълги разстояния, преминаването към растителна храна, климатизирането на сградите и други начини за намаляване на търсенето на енергия могат да намалят парниковите емисии с 40 % до 70 % през 2050 г., се казва още в доклада.

„Бързите и дълбоки промени в търсенето улесняват намаляването на емисиите на парникови газове във всеки сектор“, включително в строителството, потреблението на храни и транспорта, се казва в доклада.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш междувременно обвини правителствата и бизнеса, че „лъжат“ за усилията си да спрат изменението на климата, като се опита да ги накара да предприемат действия в тази насока. Гутериш направи това във видеопослание, отправено едновременно с разпространения доклад на ООН за това как да се предотвратят най-тежките последици от глобалното затопляне.

„Някои правителствени и бизнес лидери казват едно, но правят друго. Казано по-просто, те лъжат. Резултатите ще бъдат катастрофални“, заяви Гутериш.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Бащите ще могат да ползват два месеца платен отпуск

Снимка: БГНЕС Бащите да имат право на двумесечен платен отпуск до навършване на 8-годишна възраст на детето. Това е една от промените в Кодекса на труда, които са качени за обществено гласуване на сайта на социалното министерство. Отпускът ще може да се ползва наведнъж или на части, като от него […]