ООН: 2021-ва е сред най-топлите за последните 7 години

NetNews
ООН: 2021-ва е сред най-топлите за последните 7 години

Снимка: БГНЕС

2021-ва година се нарежда сред най-топлите за последните седем години, потвърди днес ООН. Посочва се още, че температурите са останали високи въпреки охлаждащия ефект на климатичния феномен Ла Ниня, който представлява мащабно охлаждане на температурата на повърхността на централната и източната екваториална част на Тихия океан, предаде АФП.

„Всичките най-топли седем години са от 2015 г.“, се посочва в изявление на Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

„През 2021 г. е имало два последователни ефекта, породени от Ел Ниньо, които са продължили през голямата част от годината. Въпреки това миналата година е била по-топла от предишни години, повлияни от Ел Ниньо“, отбелязва шефът на СМО Петери Таалас.

Той е на мнение, че това показва „цялостното дългосрочно затопляне, което е в резултат на емисиите от парникови газове, се увеличава и сега е далеч по-голямо от промените на годишна база в средните глобални температури, причинени от естествени климатични фактори“.

СМО прави изводите, обединявайки шестте водещи международни бази с данни с данни за наблюдение на температурите, включително „Коперник“ на ЕС и на администрацията на САЩ, които обявиха подобни заключения миналата седмица.

Данните показаха, че средната глобална температура през 2021 г. е била около 1,11 градуса по Целзий по-висока от прединдустриалните нива, измерени между 1850 и 1900 г. Според тях всичките последни седем години са били със средна температура, която ги надвишава с над един градус по Целзий.

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

ДБ поиска спешни компенсации за бизнеса заради тока

Имат ли управляващите фаворит за председателското място в КЕВР? „Предстои да одобрим правила за конкурса, така че ще има новина до няколко седмици. Надявам се да има конкурс по всички правила, така че да има повече състезателен елемент. КЕВР досега си имаше политически квоти на тези 9 човека, които са […]