Осъдиха 19 бивши офицери за престъпления срещу човечеството

NetNews

Съд в Аржентина осъди 19 бивши военни офицери на дълги присъди затвор за престъпления срещу човечеството. Престъпленията са извършени по време на военните диктатури в страната в периода 1976-83 г., съобщава БиБиСи.

Престъпленията включват насилствени изчезвания, убийства, изтезания и отвличания на деца, цитира news.bg.

Сред осъдените беше генерал Сантяго Риверос, осъждан преди това за други нарушения на правата на човека. Той получи доживотна присъда, след като беше признат за виновен в над 100 престъпления.

Присъдите бяха произнесени от федералния съд в столицата Буенос Айрес. Той постанови, че са извършени престъпления срещу около 350 жертви.

Сред тях бяха шестима работници от автомобилния завод във фабриката на Mercedes Benz, които бяха отвлечени от десни ескадрони на смъртта заради симпатии към синдикатите. След това са били измъчвани в прословутия център за задържане Кампо де Майо, управляван от генерал Риверос край Буенос Айрес.

Въпреки че официално те остават в неизвестност, се смята, че са били убити известно време след отвличането.

За повече от три години следователите разпитаха около 750 свидетели.

След като военна хунта, водена от генерал Хорхе Видела, завзе властта в Аржентина на 24 март 1976 г., тя започна кампания за унищожаване на левите противници.

Около 30 000 души бяха убити или насилствено изчезнали по време на „Мръсната война“, както стана известна кампанията.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Зачеркнат от Мъри: Покайвам се, не знам какво ще се случва занапред

Зачеркнатият от Станимир Стоилов с дебелия флумастер Здравко Димитров коментира пред „Мач Телеграф“ случващото се между него и Левски, както и бъдещето му. Припомняме, че Мъри го изгони от състава заради проблеми с хазарта, които не отшумяха, въпреки че „сините“ направиха няколко опита да помогнат на Здравко. По всичко личи, […]