Отбелязваме Отдание на Богоявление

NetNews
Отбелязваме Отдание на Богоявление

Снимка: БГНЕС

На 14 януари отбелязваме Отданието на празника Богоявление, който чествахме на 6 януари, предава БГНЕС.

В Православието традицията за отдаване на празника се преосмисля като повторно честване на църковния празник. В ранните християнски времена отданието се отбелязвало на 8-мия ден от честването на евангелското събитие.

През времето на император Константин I се провеждат осемдневни тържества при освещаването на църквите в Йерусалим и Тир.

Това честване създава прецедент за подобен род тържества и на други литургични празници, като първите така отбелязани са през IV в. – Пасха, Петдесетница и Богоявление.

По-късно към тези празници се добавя и празникът Рождество Христово. От VII в. се забелязва отбелязване на отдание на празници на светии, като на св. ап. Петър и Павел например.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зачестяват автомобилните кражби в София

Снимка: кадър, БНТ Зачестяват кражбите на автомобили в столицата. Жител на квартал „Свобода“ публикува в социалните мрежи снимка на разбитото стъкло на автомобила си. Споделя, че този тип посегателства в квартала зачестяват и предупреждава съгражданите си да бъдат по-бдителни. Паркирах автомобила си на паркинг вечерта, където се намира и приемната […]