Отбелязваме Световния ден на здравето – СЗО се обединява около спешни действия за опазване на живота на Земята

NetNews

Във времена на пандемия от Covid-19, родила се на планета с високи нива на замърсяване, с увеличаващи се случаи на болни от рак, астма, сърдечни заболявания, на Световния ден на здравето 2022 г., Световната здравна организация (СЗО) съсредоточава вниманието си върху спешни действия за поддържане на общественото здраве на хората и опазването планетата. 

СЗО иска да обусловени движение за насърчаване на общественото мислене в посока на важността от благосъстоянието на човека. 

По данни на Световната здравна организация повече от 13 милиона смъртни случая по света всяка година се дължат на екологични проблеми, които могат да бъдат предотвратени. 

Това включва климатичната криза, която е най-голямата заплаха за здравето, пред която е изправено човечеството, защото сама по себе си тя е и здравна криза.

Политическите, социалните и търговските решения водят до климатичната и здравната криза. Над 90% от хората дишат замърсен въздух в резултат на изгаряне на изкопаеми горива. 

Напредналата цивилизация на 21-ви век наблюдава как комарите разпространяват зарази все по-надалеч и по-бързо от всякога. Екстремните метеорологични явления, деградацията на земята и недостигът на вода плашещо афектират човешкото здраве. 

Замърсяването и пластмасите се намират на дъното на най-дълбоките океани, на билата най-високите планини, пробили са своя път и в хранителната промишленост.

Системите, които произвеждат силно преработени, нездравословни храни и напитки, са предпоставка на все повече случаи на затлъстяване, рак и сърдечните заболявания, като същевременно същите хранителни производители генерират една трета от глобалните емисии на парникови газове.

“Докато пандемията от Covid-19 ни показа лечебната сила на науката, тя подчерта и неравенствата в нашия свят”, категорично заявява Световната здравна организация.

Пандемията разкри слабости във всички механизми, с които човекът управлява живота си на Земята. Подчерта неотложността от пробуждането на отделните хора и обединяването им в единни общества, ангажирани с гарантирането на справедлив достъп до здравеопазване както за настоящите, така и за бъдещите поколения, без да се нарушават екологичните граници.

Сегашното устройство на икономиката води до несправедливо разпределение на доходите, богатството и властта, докато в същото време твърде много хора все още живеят в бедност и нестабилност

Добрата икономика се стреми към осигуряване на благосъстояние за хората, справедливост и екологична устойчивост. Тези цели се материализират в дългосрочни инвестиции, бюджети, социална защита и правни стратегии.

Спирането на порочния кръг на унищожение на планетата и човешкото здраве изисква законодателни действия, корпоративни реформи и стимулиране на всеки човек да взема отговорни решения за себе си и мястото, което нарича свой дом – планетата Земя. 

Референции:

World Health Day 2022. (7th April, 2022). World Health Organisation – https://www.who.int/campaigns/world-health-day/2022

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Норвежкият B2Holding разкритикува 10-годишната давност за дълговете

Във връзка с 10-годишната абсолютна давност за задълженията на физическите лица, заложена в измененията на Закона за задълженията и договорите и гласувана на второ четене в Комисията по правни въпроси в Народното събрание на 11 ноември, главният изпълнителен директор на норвежкия B2Holding, един от големите инвеститори в изкупуването на дългове […]