Отварят зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19

NetNews

Отварят зелените коридори за ваксинация срещу COVID-19. Без предварително записване ще се имунизира основно с РНК ваксината на Pfizer/BioNTech. На желаещите ще може да бъде поставена и аденовирусната ваксина на "АстраЗенека". Списък с временните имунизационни пунктове в страната може да бъде открит на интернет страницата на здравното министерство, както и на сайта coronavirus.bg.

В 3 общини в Пазарджишка област се възстановява свободната имунизация. Зелените коридори ще останат отворени до 9-ти май, каза пред БНР директорът на РЗИ д-р Фани Петрова: "През 10-те дни ще работят три кабинета – в МБАЛ-Пазарджик, Унихоспитал, също ще работи, в Панагюрище, и МБАЛ "Здраве" във Велинград. Часовите интервали са обявени на сайта на инспекцията, откъдето гражданите могат да ги видят. Ще разполагаме с ваксини на Pfizer/BioNTech, както и с АстраЗенека. Има и малки количества "Модерна", които също ще бъдат дадени на имунизационните кабинети. Отново призоваваме гражданите да проявят разум и да продължаваме да спазваме мерките, защото опасността не ни е подминала"

В Плевен не се изисква предварително записване и има избор на ваксина – между Pfizer/BioNTech и "АстраЗенека".

Зелен коридор се разкрива в болница "Свети Панталеймон" на 30 април и на 3 май във времето от 9 до 16 часа. Не се изисква предварително записване, каза доктор Илиян Минчев, директор на РЗИ. "Всички желаещи ще бъдат имунизирани, по желание с "Пфайзер" или с "Астра". Достатъчно ваксини има и за личните лекари.

"Личните лекари са зарадени и с векторна ваксина, и с РНК ваксина. Всеки при последното раздаване е взел, колкото е преценил, че може да направи до края на празниците, защото пет дена е животът на флакона на "Пфайзер-Байонтех", в смисъл няма как да се презапаси".

РЗИ отчита и понижаване на новозаразените с коронавирус.

"Очаквам от понеделник вече да влезем в зеленият сектор, тоест заболяваемост под 10/1000, което е предпоставка за отпадане на още доста от ограничителните мерки".

В УМБАЛ Бургас – МЦ "Св. Николай Чудотворец" също има зелен коридор. Приоритетно ще се обслужват обаче, записалите се през Единния електронен портал, тъй като количествата ваксини за тях са заделени.

Другите свободни ваксини ще се използват за желаещи, които не са записани и ще се поставят до изчерпване. Кабинетът разполага с препаратите на "Пфайзер"-"Байонтех", "Модерна" и "АстраЗенека".

Във Варна също работят зелените коридори за ваксинация по време на празниците

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Подготвят бетонирането и на "Карадере"

Граждани и природолюбители от цялата страна сигнализираха за пореден опит да бъде застроен дивият район около плаж "Карадере" край Бяла. Според тях, за пореден път се прави опит да се узакони урбанизацията на един от последните незастроени плажове по българското Черноморие. В община Бяла, част от която е местността "Карадере", […]