Откъде произлиза фразата „меден месец“?

NetNews

Сватбите са онзи вълнуващ миг, за който мечтае почти всяко момиче.

През лятото, когато е сезона на тези събития, все по-често чуваме, че някой заминава на меден месец. Днес сватбените пътешествия траят не повече от две седмици, а традицията се е видоизменила толкова много, че сами трудно бихме се досетили за оригиналния ѝ произход, пише trafficnews.bg.

Още през V век на новобрачните било давано голямо количество от алкохолната напитка, съдържаща мед, наречена медовина. За нея се смятало, че има свойствата на афродизиак и трябвало да стигне на младоженците за месец. През XVI век изразът бил интерпретиран по-философски. Под „меден месец“ се разбирал краткият първоначален момент, в който двамата влюбени изпитват силна привързаност и любов един към друг, отдадени на нежност и удоволствие, но както месецът (Луната) едва изпълнил се, започва да намалява, така и влюбеността между младоженците утихва след първоначалния възторг.

Пред XIX век меденият месец придобил по-практични измерения. В този период младоженците тръгвали на пътешествие, което не им гарантирало усамотение, а точно обратното. Те отивали на обиколка из страната, за да посетят лично всички роднини и приятели, които не са успели да присъстват на сватбеното тържество.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Манчестър Юнайтед си хареса още един от клетниците в Барселона

Манчестър Юнайтед продължава да се оглежда основно в Барселона за лятната си селекция, като след вълната от слухове около Франки де Йонг, The Sun обяви, че Сержиньо Дест също може да се озове на „Олд Трафорд“. Десният бранител на „каталунците“ е един от многото, които са нарочени за гонене от […]