Отпадат редица задължения на кралица Елизабет II

NetNews

Бъкингамският дворец намали редица задължения на кралица Елизабет II за първи път от 10 години, съобщава вестник „Daily Mail“, позовавайки се на източник в двореца.

Като държавен глава британската кралица трябва да изпълнява определени задължения, които включват официално откриване на парламента, назначаване на министър-председател, както и извършване на държавни посещения и приемане на ръководителите на други държави. Сега, според вестника, тези задължения са описани на „по-неясен език“, който гласи, че ролята на кралицата „включва редица парламентарни и дипломатически задължения“, както и приемането на гостуващи държавни глави на други страни.

Според вестника принцът на Уелс ще поеме някои от най-отговорните официални задължения на кралицата, докато някои други задължения, по-специално официалното откриване на парламента, са напълно отменени. Източникът от двореца отбеляза, че намаляването на задълженията на монарха не е „драматична“ промяна, а само малко следюбилейно обновяване, добави NOVA.

Елизабет II се възкачи на престола на 6 февруари 1952 г. на 25-годишна възраст. На този ден почина баща ѝ, крал Джордж VI. Тази година тя отбеляза своята 70-та година на трона, като стана първият британски монарх, който празнува платинен юбилей. По време на управлението на Елизабет II във Великобритания бяха сменени 14 министър-председатели – от Уинстън Чърчил до Дейвид Камерън. Медиите съобщават, че кралицата е станала вторият най-дълго управлявал монарх в историята, изпреварвайки тайландския крал Бумибол Адулядет, който управлявал 70 години и 126 дни от 1946 до 2016 година.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

32 000 жители на Сидни и околностите ще бъдат евакуирани

Повече от 30 000 жители на Сидни и околностите му днес са били приканени да се евакуират или да се подготвят да напуснат домовете си, тъй като най-големият град в Австралия се подготвя за най-тежките наводнения от 18 месеца насам, съобщи Асошиейтед прес. Части от 5-милионния град са изправени пред […]