От „Възраждане“ искат ДБ да оттегли промените си в Закона за здравето

NetNews

Промените в Закона за здравето, внесени от "Демократична България", са правен абсурд, според адвокат Елена Гунчева от извънпарламентарната партия "Възраждане", се казва в анализ на законопроекта. Те настояват промените в закона да бъдат оттеглени.

Според предвидените промени в Закона за здравето се предвиждат такива изменения, че националните планове да могат да се приемат от Министерския съвет, освен приеманите до момента национални здравни програми; да се прилагат заедно с националните здравни програми и най-важното, да могат да бъдат финансирани от държавата.

В законопроекта на "Демократична България" се предвижда още Министърът на здравеопазването при обявена извънредна епидемична обстановка да въвежда в изпълнение, каквото и да означава това, националния план за готовност и действие при епидемия или пандемия. Задължително в този план се посочват действията и видовете мерки за ограничаване разпространението на заразна болест, включително конкретни показатели и критерии за въвеждане на временни противоепидемични мерки, пишат от "Възраждане".

С промените Конституцията и законите няма да ограничават здравния министър, смятат от партията на Костадин Костадинов. Към момента има публикуван "Национален план за ваксиниране срещу Ковид-19", както и "Национален план за справяне с пандемията от SARS-COV-2".

"Ограничаването на граждански права може да стане само със закон съгласно чл. 57 ал. 3 от Конституцията, която има непосредствено и пряко действие, и то не всички права. В чл. 29 ал. 2, който също касае неотменими граждански права, е посочено: "Никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие", пише в анализа на промените в здравния закон.

Според законопроекта на "Демократична България" Националните планове ще могат да ограничават определени граждански права и това няма да стане със закон, както е предвидено в Конституцията, а само по усмотрение на министъра на здравеопазването и Министерски съвет. Именно заради това е толкова противоправен и опасен този законопроект.

Ако в Националния план утре приемат задължителна ваксинация на всички и ежедневно тестване на децата, това ще се приема за законно. И няма да има дебат, както при приемането на закон, дори може да не разберем какво се приема и как утре можем да бъдем затворени по къщите си, например, пишат в анализа.

В Закона за нормативните актове такъв нормативен акт като "национален план" няма посочен, изтъкват от партията на Костадинов. В същото време в него се създават норми на поведение и задължения за неопределен кръг лица и се ограничават основни граждански права.

Законопроектът не е съобразен с основни принципи, залегнали в Закона за нормативните актове, в който има изискване в чл. 26 ал. 1: "Изработването на проект на нормативен акт се извършва при зачитане на принципите на необходимост, обоснованост, предвидимост, откритост, съгласуваност, субсидиарност, пропорционалност и стабилност."

От "Възраждане" питат кога са проведени консултациите за предложените промени в Здравния закон.

Според тях промените в Закона предвиждат общи правила за поведение, които се прилагат към индивидуално неопределен кръг субекти, имат нееднократно действие. Компетентността за издаване на нормативни актове не може да се прехвърля. Тоест, няма как на Министъра на здравеопазването или на Министерски съвет да му се прехвърли компетентност да издаде нормативен акт, какъвто изобщо и не е предвиден в Закона за нормативните актове.

От "Възраждане" са категорично против внесения Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравето, защото 46-тото Народно събрание няма стабилността и обществената подкрепа да приема законодателство извън спешните промени, каквито са актуализацията на бюджета.

"А когато се засягат основни граждански права и свободи, законодателството задължително трябва да се внася след обществено обсъждане не само на страницата за публични обсъждания, но и с отделни организации и граждани, които искат да участват с коментари и становища при изготвянето на законопроекта", пишат в анализа си и информират за предстоящ протест на 11 септември 2021 г.

Припомняме, преди дни от Синдиката на българските медицински специалисти обясниха, че не може да бъдат принуждавани българските учители да се ваксинират и, че към момента всички ваксини срещу Ковид 19 не са надлежно лицензирани за употреба при човека, а са пуснати на пазара с разрешение за извънредна употреба – от доклада на Европейската медицинска агенция, с който със сигурност сте запознати, е видно, че последното проучване на безопасността при реалното приложение на препарата на Пфайзер – Бионтек ще бъде завършено на 31.03.2024 година, написаха от синдиката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кметът на Пловдив оптимист за правителство след третите избори

„Трупа се една апатия, не може през два месеца да има избори и на всички да представяме пак същите политици и послания. Аз съм оптимист, че на третия път ще бъде съставено правителство и разговорът ще надделее“, коментира кметът на Пловдив Здравко Димитров, цитиран от бТВ. По думите му на […]