От минимаркета до политиката: виетнамците в Чешката република

NetNews

През комунизма те идват като гастарбайтери, а по-късно завладяват пазара на минимаркетите. Днес виетнамците в Чешката република са представени в цялото общество – в икономиката, управлението, културата и спорта.

Билбордове на виетнамски език, огромен пазар като лабиринт, стари халета, магазини и ресторанти, които предлагат всичко. Добре дошли в Сапа – частица Виетнам насред Прага! Виетнамският стоков базар в чешката столица много напомня на китайските квартали в Ню Йорк, Сан Франциско или Лондон.

Местните го наричат „Малкият Ханой“. Тук, в квартала Либус в южна Прага, няколко хиляди виетнамци живеят и работят на площ от 350 хиляди квадратни метра. Но комплексът Сапа е много повече от един огромен базар – той е сърцето на виетнамската общност в страната.

Малкият Виетнам в покрайнините на Прага

Четвъртък следобед е. Сред продавачите и купувачите, в ресторантите, при фризьора, както и в будисткия храм преобладават виетнамците. „Идваме тук, за да си купим виетнамска храна“, споделя млада жена. „Тук получаваме всичко, точно както във Виетнам.“ Виетнамец с чешкото име Ян разказва следното: „За нас това е нещо повече от пазар. Това е нашият малък виетнамски свят.“

На някои места здравните власти вероятно биха повдигнали вежди. Въпреки това, много чехи идват тук, за да си напазаруват. Хелена Воденкова, 50-годишна жителка на Прага, разказва какво я привлича тук: „Има богат избор от зеленчуци, плодове, морски дарове, азиатски сосове и подправки. И не е скъпо.“ Тя плаща в брой, тъй като карти не се приемат. Дори виетнамската двойка, която трябва да покрие сметка от 700 евро в голям супермаркет, се издължава с пачка банкноти.

Гастарбайтери за Чехословакия

Виетнамската общност в страната, която според различни оценки наброява между 60 000 и 100 000 души, официално е третото по големина етническо малцинство в Чешката република – страна с 10-милионно население. По-многолюдни са само словашката и украинската общности.

„Виетнамците пристигнаха тук преди повече от 60 години като част от мерките за подпомагане на Виетнам от бивша Чехословакия“, разказва Милош Куси, председател на Чешко-виетнамската асоциация. „Те дойдоха като студенти и ученици, оказаха се изключително трудолюбиви и се научиха бързо.“

През 1975 г., заради недостига на работна ръка във фабриките в Чехословакия, е било взето решение да бъдат наети виетнамци. Тяхното изключително трудолюбие и желание да се интегрират, както и ниското ниво на престъпност сред тази общност допринасят за приемането им от чехите и словаците, обяснява Куси.

„След падането на комунизма през 1990 г. на виетнамците било разрешено да откриват свои собствени бизнеси. Това беше и началото на големия бум на виетнамските минимаркети“, продължава още той. През 1990-те години в цялата страна се откриват и магазини за виетнамска храна и текстил. Дрехите са се предлагали на изключително ниски цени, така че и по-бедните да могат да си ги позволят.

Работливостта на виетнамците допълнително затвърждава уважението на чехите и мястото им в обществото. Според социологическо проучване от 2020 г., едва 21% от анкетираните имат негативна оценка за тях.

Новото поколение виетнамци в Чехия

Днес второто поколение виетнамци, родени в Чехия, са пълнолетни хора с чешко гражданство, а третото са още деца в училищна възраст ли още по-малки. Днес чешки виетнамци служат като офицери в армията и заемат ръководни постове в министерствата. Говорителката на външния министър Ленка До също е от виетнамски произход.

Сред адвокатите, актьорите и спортистите също има виетнамци. „От най-ранна възраст родителите ни внушаваха, че сме имигранти, затова трябва да се стараем повече от другите и да бъдем по-добри от чешките си съученици. Да сме мобилизирани на 200 процента“, обяснява 28-годишният адвокат Туан Лам Хоанг.

По-малко известна и неприятна част от историята на виетнамците в Чешката република е участието на една незначителна част от тях в бизнеса с наркотици. „Това засяга само няколкостотин виетнамци. По-голямата част от общността очевидно се е дистанцирала от тях (…)“, обяснява председателят на Чешко-виетнамската асоциация Милош Куси. По думите му виетнамци има в производството на амфетамини. Този вид престъпност обаче намалява благодарение на успешната намеса на полицията и сътрудничеството ѝ с общността. Въпреки това от 2016 г. насам Чешката република е ограничила сериозно издаването на визи за виетнамци.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Важните новини във ФАКТИ на 21.06.2022 г.

Петков след дебатите: Ако вотът мине, това е просто една стъпка, после първият мандат идва при нас. Утре вотът на недоверие се надявам да не мине. Ако мине, това е просто една стъпка, след това първият мандат идва при нас. Имаме още 7 дни да разговаряме с различните депутати, особено […]