От първо лице за живота в Буча след 33-те дни руска окупация: Влизаха и грабеха. Крадяха всичко

NetNews

73-годишният украинец Алексей е преселен в Буча през 1986 г., когато 4-ти блок на АЕЦ „Чернобил“ избухва и причинява най-голямата ядрена катастрофа в историята на човечеството. Домът му остава в забранената зона. „Там беше моят дом, изселиха ни“, разказва Алексей пред bTV.

Когато реакторът избухва, той е в апартамента си – в Чернобил, на 18 км от централата.

„На 26-ти се случи, на 27-и дъщеря ми отиде на училище“, споделя още мъжът. Алексей от Чернобил разбира какво се е случило два дни след ядрената катастрофа – на 28-ми април 1986 г. Цялото му семейство напуска своя дом. По-късно заедно с други хора от Припят и Чернобил са заселени в Буча. През 2014 г. населението на градовете Буча и Ирпен отново се увеличава значително. Преди 8 години тук идват хиляди бягащи хора от градовете Донецк и Луганс, когато са окупирани от проруските сили.

„10 000 от населението на на града са хора от Донбас, те са втори път в живота си са в същата ситуация“, отбелязва общинският съветник Виолета Дворникова.
Андрий е един от избягалите от Донецк.

„Всичко в Ирпен се случи по абсолютно същия начин. Също като в Донецк. Русия дойде да ни освобождава и разруши всичко“, казва Андрий.

Част от спасилите се от радиацията в Чернобил, както и тези избягали от проруските сили в Донбас, са убити в Буча по време на 33 дни окупация на града от руската армия през март. Алексей става свидетел на всичко това, но оцелява.

„Те се биеха, веселяха се, често се напиваха, заставаха там трима, тук един и стреляха. В такъв момент разстреляха колата, ето тази. Излезе собственика на колата, от третия етаж. И каза: „Това е моята кола“. Те веднага го застреляха с един куршум с главата и два в гърдите. И ето там е неговият венец“, разказва Алексей. По думите му фамилията на убития е Навални.

Всички големи световни медии разказаха, че в Буча е убит далечен роднина на руския опозиционер Алексей Навални. Оказва се, че говорим със свидетел на това.
Западните медии допуснаха, че убийството може да е умишлено заради фамилното име на човека, но от разказа на Алексей звучи като поредното безсмислено, безцелно убийство в Буча. Човекът просто попитал, защо стрелят по старата му „Лада“. И получил куршуми.

„Той има роднини в Москва, и журналистите търсиха неговите роднини, на Навални. Дядо му е от нашето село“, казва още Алексей.

Иля Навални, който е убит в Буча се оказва далечен роднина на Алексей Навални. Факт е, че опозиционерът има украинска линия в рода си. Иля Навални е един от погребаните в масовия гроб в двора на църквата в Буча. Международен екип криминалисти вече е установил, че той е екзекутиран с три куршума.

За 33 дни окупация, половината от съседите на Алексей, които са останали в Буча, умират.

Някои починали заради липсата на ток, вода и медицинска грижа, а не от куршуми.
„От нашия етаж, един мъж имаше коронавирус и беше на апарат на изкуствено дишане. Обаче спряха тока, апаратът спря да работи и той умря от това. И една баба от третия етаж, тя получи инфаркт. Тя самата беше от Донецк, избяга тук“, разказва още Алексей.

„В мазето се криехме, влизахме през входа като започнат да стрелят. Стреляха по котката. Котаракът беше тук, а те както се разхождаха наоколо, единият започна да стреля по него. Котката не уцелиха, но се запали пердето. В този вход живеем ние, а в онзи вход разстреляха всички врати. После влизаха и грабеха. Крадяха всичко“, разказва още мъжът.
73-годишният мъж записва с точки на календара събитията от тези страшни 33 дни.

„Да, отбелязвах всеки ден в календара. Мобилните телефони ги счупиха. С крак. Разстреляха всички коли, за да не можем да зареждаме телефоните в тях. Те стреляха по радиатора или по прозорците“, спомня си още той.

Алексей продължава живота си… след Чернобил и след Буча. Но нищо вече няма да е същото.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стюардеси принудиха жена да се съблече пред останалите пътници

Пътничка на American Airlines каза, че стюардесите са я унизили и са я принудили да се съблече насред летището. Нейната публикация в Twitter привлече вниманието на потребителите, съобщи pochivka.blizt.bg. Причината да я карат да се съблече е неприличен надпис на панталоните ѝ. 36-годишната корейка Хуанг Со-хи (Hwang So-Hee) каза, че […]