От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление

NetNews

От 1 юли 2022 г. започва приемът на заявления-декларации за отпускане на целева помощ за отопление за предстоящия зимен сезон 2022/2023 г.

Заявленията могат да се подават до 31 октомври на място в дирекциите „Социално подпомагане“ (ДСП) по настоящ адрес или в специално организирани за целта приемни, чрез Системата за сигурно електронно връчване, подписани с персонален идентификационен код на Националния осигурителен институт или с квалифициран електронен подпис, както и чрез лицензиран пощенски оператор.

Информация за контактите за връзка с ДСП в страната може да намерите на следния електронен адрес:

https://asp.government.bg/bg/kontakti/teritorialni-strukturi.

Заявление-декларация може да получите от ДСП или да изтеглите от електронен адрес:

https://asp.government.bg/bg/deynosti/sotsialno-podpomagane/sotsialni-pomoshti.

Целевата помощ се отпуска за период от пет месеца – от 1 ноември 2022 г. до 31 март 2023 г. Размерът ѝ ще бъде определен със заповед на министъра на труда и социалната политика съобразно решението на Комисията за енергийно и водно регулиране за цените на електроенергията за бита от 1 юли, което предстои да бъде обявено.

Право на целева помощ за отопление имат хората и семейства, чийто средномесечен доход за предходните 6 месеца, преди месеца на подаване на заявление-декларацията, е по-нисък или равен на индивидуално определена граница за достъп съобразно възрастта, семейното положение, здравословното състояние, наличието/липсата на съжителство и други констатирани обстоятелства.

За да получат помощ за отопление, безработните в трудоспособна възраст задължително трябва да са се регистрирали в бюро по труда най-малко 6 месеца преди подаване на заявлението-декларация и да не са отказвали предлаганата им работа или включване в обучения.

Целевата помощ за отопление се отпуска, ако хората или семействата отговарят на следните допълнителни условия:

– да не са регистрирани като еднолични търговци и да не са собственици на капитала на търговско дружество;

– да нямат вземания, влогове, дялови участия и ценни книжа, чиято обща стойност за отделното лице или за всеки един от членовете на семейството да надхвърля 500 лв., с изключение на боновете или акциите от масовата приватизация;

– да не притежават движима и недвижима собственост и/или идеални части от нея, която може да бъде източник на доходи, с изключение на вещите, които служат за обичайно потребление на лицето или семейството;

– да нямат сключен договор за предоставяне на собственост срещу задължение за издръжка и/или гледане; това изискване не се прилага в случаите, когато поелите задължения за издръжка и/или гледане са учащи се, безработни, в нетрудоспособна възраст или хора с увреждания;

– да не са прехвърляли жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях срещу заплащане през последните 5 години;

– да не са прехвърляли чрез договор за дарение собствеността върху жилищен, вилен, селскостопански или горски имот и/или идеални части от тях през последните 5 години.

Последните две изисквания не се прилагат в случаите, когато в семейството има човек с трайни увреждания и сделката е извършена с цел смяна на жилището с оглед осигуряване на достъпна жизнена среда за лицето с увреждания, както и когато общата стойност на сделките не надвишава 60-кратния размер на гарантирания минимален доход за съответния период (т. е. 4 500 лв.).

В срок до 20 дни от подаването на заявлението-декларация социален работник извършва социална анкета и изготвя социален доклад, а в 7-дневен срок от изготвянето му директорът на ДСП или упълномощено от него лице издава заповед за отпускане или отказ на помощта.

Целевата помощ за отопление се предоставя, както следва:

При отопление с топлоенергия, електроенергия и природен газ – в пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявения начин на изплащане

При отопление с твърдо гориво:

В пари на правоимащото лице или семейство, съобразно заявеният начин на изплащане

На търговец на твърдо гориво, който е осъществил доставката – при изрично отразено в заявлението-декларация желание от страна на лицето или семейството.

За миналия зимен сезон 2021/2022 г. са издадени 261 001 заповеди за отпускане на целева помощ за отопление на обща стойност 135 902 746 лева.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Базови съвети: Как да предпазите автомобила от навлизане на вода в купето

Първото нещо, което трябва да знаете, е къде се намират т.нар. отводнителни канали в колата ви. Обикновено тези канали или тръби са разположени в задната част на двигателното отделение пред предното стъкло. Сухи листа, прах, изсушени насекоми, съцветия на храсти и дървета или други отпадъци могат да попречат на потока […]