Официално от ЦИК: ДПС взема четвъртия мандат в Ямбол. Областта бележи най-ниската си активност при парламентарен вот

NetNews

Петър Чобанов , водач на листата на Движението за права и свободи в Ямболска област влиза в новия парламент, наред с депутати от „Има такъв народ”, БСП за България и „ГЕРБ-СДС”. Това стана ясно от решението на Централната избирателна комисия, обявено късно снощи.

Решението на ЦИК потвърди това, за което NetNews първи предупреди още преди два дни. Финансистът Петър Чобанов, водач на ДПС става народен представител едва с 615 гласа, получени в региона. Останалите три партии излъчват депутати всяка с по над 9 500 гласа подкрепа.

Без представител от нашия регион остава „Демократична България”, която този път бе четвърта в региона с 8,07 % или 3 244 гласа. Същото важи и за „Изправи се! Мутри вън!”, отбелязали резултат от 6,27 % или 2 520 гласа.

Трудният за възприемане от повечето хора факт, че ДПС ще има депутат от Ямбол при крайно ниския си резултат се дължи на особеностите на системата за преразпределяне на остатъците. При него реално се случва автоматично пренасочване на остатък след цялото число, получен от една партия в един регион към следващите.

В крайна сметка депутатите, които Ямбол излъчва със сигурност са: Кристиан Вигенин – водач на БСП за България, Петър Чобанов от ДПС и Димитър Иванов от ГЕРБ-СДС. За разлика от априлските избори, този път водачът на герберите няма подадено заявление, че се отказва в полза на втория – Станислав Говедаров, както стори д-р Димитър Рунков.

Кой ще бъде представителят на Ямбол в новия парламент от „Има такъв народ” ще стане ясно до края на седмицата. Всичко зависи от решението, което ще вземе водачът тук Златомира Карагеоргиева-Мострова, която влиза като депутат и от Бургас, където бе трета в листата. На предишните избори водачът на ИНТ Ивайло Вълчев предпочете да влезе от бургаската листа и така Златомира Мострова, която тогава бе втора в Ямбол, стана народен представител от нашия регион. Ако сега тя също предпочете Бургас, партията на Станислав Трифонов ще бъде представяна от Мария Цветанова Петрова. Тя е икономист и маркетолог, по образование е магистър по Финанси. Професионалният ѝ опит се свързва с работа в банков клон, включително 5 години като управител, също и развиване на семеен бизнес. Координатор е на ИНТ за община Елхово. На изборите през април тя не фигурираше в листата.

Рекордно ниска избирателна активност при парламентарни избори има този път в Ямболска област. До секциите са отишли едва 37,65 на сто от имащите право на глас. Това е доста по-ниско от средното за страната равнище от 42,19 %.

Спад се отчита и спрямо изборите през април. Тогава до урните отидоха 46,02 %, което се равняваше на над 50 хиляди избиратели. В отминалата неделя са гласували 40 866 души. Само за три месеца отливът е от 9 241 гласоподаватели.

За сравнение – на преходни парламентарни избори(2013,2014,2017) в Ямболско са гласували между 49-52 %.

Ето как изглежда тенденцията в активността на избирателите:

2013 г. – 52,05 %

2014г – 49,76 %

2017 г. – 52,67 %

2021 г., 04 април – 46,02 %

2021 г., 11 юли – 37,65 %.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Повече от 10 000 лева са дарени вече за монумент на Васил Левски в Ямбол

Само за една седмица са събрани дарения за 10 270 лева за паметник на Васил Левски в Ямбол, съобщиха от община Ямбол. Инициативата бе стартирана по повод 18 юли – рождената дата на Апостола.