Пазарът на тези жилища е блокиран

NetNews

След няколко години сериозен натиск, вследствие на падащите лихви по кредитите, пандемията на практика блокира пазара на наеми. През 2020 г. активността беше силно ограничена, особено в средния и ниския ценови клас, чиито клиенти сериозно пострадаха от кризата.

През 2021 г. най-засегнатият сегмент от жилищния пазар показва първи признаци на възстановяване. От началото на годината сключените сделки отбелязват ръст с почти 30% спрямо същия период на 2020 г., когато реално започна първият локдаун и бе обявено извънредното положение. Кварталите с най-много сделки сега са Център, Манастирски ливади, Кръстова вада, Лозенец, Младост, Гео Милев, Редута.

Спадът при наемните цени обаче все още е факт. На места той достига 20% при офертните стойности, в резултат от увеличеното предлагане на фона на все още по-слабото търсене.

„Стресът от пандемията подейства „отрезвяващо“ на част от собствениците по отношение на наемни цени. Вече има по-голяма близост в очакванията на двете страни, но затварянето на ножицата отнема време. На практика, възстановяването на пазара се случва на по-близки до пазарните наемни цени. Това, заедно с поетапното раздвижване на икономическия живот, вероятно ще бъде стимул за все повече хора да потърсят жилище под наем“, казва Гергана Тенекеджиева, изпълнителен директор на „Адрес недвижими имоти“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Алън Пардю води защитник от Нидерландия в ЦСКА

ЦСКА е близо до това да се подсили с още един защитник от Нидерландия, пише "Мач Телеграф". Това е 23-годишният Шакийл Пинас от АДО Ден Хааг. Бранителят може да дойде на "Армията", след като бившият му треньор в тима от Хага и настоящ технически директор на "червените" Алан Пардю гарантира […]