Панайотов и Спенсър Бойър обсъдиха 10-годишната Пътна карта за сътрудничество в отбраната

NetNews

Въпроси за стратегическото партньорство между България и САЩ в сферата на отбраната обсъдиха днес, 18 октомври, министърът на отбраната на Република България Георги Панайотов и заместник-помощник секретарят на отбраната на САЩ по политиката за НАТО и Европа Спенсър Бойър. На срещата, която се проведе в Министерството на отбраната, присъстваха още заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Отбелязано бе ползотворното взаимодействие между двете страни по отношение на модернизацията на българските въоръжение сили, провеждането на съвместни учения и тренировки, сътрудничеството в региона на Черно море и в сферата на киберсигурността. На съвместно работно заседание беше разгледан постигнатият напредък по изпълнението на договорените насоки за работа в „Пътната карта за сътрудничество в отбраната между Република България и САЩ 2020-2030 г.“.

Министър Георги Панайотов отбеляза, че освен за засилването на двустранното отбранително сътрудничество, изпълнението на заложените приоритети в 10-годишната Пътна карта подпомага и усилията на българската страна по отношение на изпълнението на националните ангажименти, свързани с Целите на силите на НАТО. В тази връзка той отбеляза, че за българската страна е от изключително значение двете страни да продължат да изпълняват договорените приоритети и насоки на работа, целящи постигането на конкретни и измерими резултати.

Заместник-помощник секретарят по отбраната на САЩ Спенсър Бойър отбеляза, че американската страна високо оценява действията, предприети от България във връзка с възпирането на зловредните дейности по отношение на сигурността в региона и справедливото споделяне на отговорностите в рамките на НАТО. Той изрази благодарност към българската страна за възможностите, които предоставя за провеждането на съвместни учения и тренировки със силите на САЩ. Спенсър Бойър заяви, че България е надежден съюзник в НАТО и изрази желанието на американската страна да продължи развитието и надграждането на интензивното сътрудничество в отбраната между двете държави. Той допълни, че както президентът Байдън e потвърдил на Срещата на върха на деветте в Букурещ през май 2021 г., настоящата американска администрация се ангажира с укрепването на евроатлантическите връзки.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

УЕФА може да затвори „Уембли“ след ексцесиите по време на финала на Евро 2020

Дисциплинарната комисия към УЕФА заседава тази седмица по казуса с английските ултраси, които опорочиха финала на Европейското първенство на „Уембли“ преди няколко месеца. Очаква се националният стадион на Англия да бъде затворен за фенове най-малко за един мач, наред с останалите санкции, които грозят Футболната асоциация в страната, научихме от […]