Пандемията не намалила детската престъпност у нас

NetNews

Пандемията не е успяла да намали детската престъпност у нас. Въпреки локдауна, кражбите от търговски обекти са най-честите престъпления на малолетни и непълнолетни. През 2020 година Комисиите за борба с противообществените прояви са образували 5000 дела, съобщава Нова тв.

„Не се съмнявах, че е крадец. Аз си хвърлих палтото, беше жега. И той бръкна в палтото, взима портфейла, отваря вратника и избяга”, разказва пенсионерът Иван Миланов.

Беглецът с портфейла на възрастния мъж се оказва момче на 14 години. Вижда как дядо Иван копае в двора и предлага да му помогне. Помощта обаче струва 370 лева. С тях си купува телефон. Момчето вече е известно на МВР и с няколко други посегателства в монтанското село Габровница.

Според експертите причина за кражбите е бедността на децата.

„Децата много често си търсят начини, с които да си вземат хляб, храна, шоколади. Заради това правят тези престъпления”, смята Георги Богданов – изпълнителен директор на „Национална мрежа за децата”.

Онлайн обучението също е дало отражение, смятат от „Националната мрежа за децата”. Според неправителствената организация основните причини за детската престъпност се крият в липсата на държавни политики за деца и остарелите закони. Оценката, която пишат на държавата по темата правосъдие за деца, е среден (3). А дядо Иван вече няма да пуска непознати в дома си.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Цветанов: Скандали със СРС-та преди избори винаги са съмнителни

"Мога да направя паралел във времето, когато също предстояха избори през 2013 година. Тогава беше внесен анонимен сигнал за това, че като бивш вътрешен министър съм подслушвал политици, президента, общественици. И това, разбира се, беше услужливо направено в една предизборна кампания. Но нищо от това не излезе истина и не […]