Панорамна гледка от Марс, заснета от марсохода Perseverance (ВИДЕО)

NetNews

Изображенията са направени с помощта на системата Mastcam-Z през периода от 15 до 26 април 2021 г. (от 53-ия до 64-ия ден от марсианската мисия на космическия кораб).

На снимката може да се види още един земен апарат. На запад от Perseverance на полето на братя Райт се намира марсианският хеликоптер Ingenuity, който вече е изпълнил седем тестови полета. Също така на повърхността на Марс има следи от Perseverance. Част от изображението на марсохода е направено на 31-ви марсиански ден от експедицията и е поставено на снимката за по-добро възприемане на мащаба на изображението.

Ще припомним, че Perseverance кацна на повърхността на планетата на 18 февруари и през изминалото време проведе няколко уникални експеримента, включително извличане на 5 грама кислород от атмосферния въглероден диоксид на Марс, фото и видео заснемане на повърхността и първия запис на звуците от природата на Червената планета. Освен това като част от експедицията се проведоха първите тестови полети на хеликоптера Ingenuity, които потвърдиха възможността за използване на принципите на аеронавтиката, прилагани на Земята, на Марс.

Следващите фази на изследванията на Perseverance ще бъдат фокусирани върху намирането на живот на Марс, както и събирането на проби от местни скали. Следващата мисия на НАСА на Марс ще бъде изпратена след пет години и нейната задача ще бъде да достави проби, събрани от Perseverance на Земята.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

МВР: Не тече проверка около случая, при който Пламен Узунов взема плик от митничар

Заместник-министърът на вътрешните работи Венцислав Катинов заяви в Шумен, че в МВР е създадена работна група, която усилено работи по темата с подслушването на политици. По думите му резултатите от дейността ѝ ще бъдат оповестени, когато има какво да се каже. Според заместник-министъра на този етап няма назначена проверка на […]