Папа Франциск назначи свой личен медицински асистент

NetNews

Папа Франциск назначи представител на здравните служби на Ватикана за свой „личен медицински асистент“, съобщиха днес от Ватикана, което показва, че понтификът приема, че с напредването на възрастта ще има нужда от повече грижи, предаде Ройтерс.

Говорейки пред репортери в самолета на връщане от пътуването си до Канада в събота, 85-годишният папа Франциск заяви, че напредването на възрастта му и затрудненията при ходене са довели до нова, по-бавна фаза в неговото ръководене на Църквата.

В изявление от днес Светият престол представи назначения медицинския асистент като Масимилиано Страпети, координатор на медицинските сестри и медицинските братя в здравните заведения във Ватикана.

Длъжността „личен медицински асистент“ не е съществувала досега официално при управлението на Франциск. Преди това за папа Йоан Павел II, който почина през 2005 година, са се грижили няколко медицински лица в последните години от живота му.

Папа Франциск вече има личен лекар – специалист по гериатрия в римската болница „Джемели“, където преди година Светият отец претърпя операция. Това бе първият случай, в който Франциск бе хоспитализиран от избирането му през 2013 година.

Миналата година папа Франциск се пошегува в интервю, че именно Страпети е „спасил живота му“, като го е убедил, че не може повече да отлага операцията. Светият отец страдаше от тежко стеснение на дебелото черво, причинено от дивертикулит.

През последните месеци на папата се налагаше да използва инвалидна количка, бастун или проходилка заради болки в коляното, причинени от малка фрактура и възпалени коленни връзки.

„Не мисля, че мога да продължа да пътувам със същия ритъм като преди“, каза той пред репортерите на връщане от Канада. „Смятам, че на моята възраст и с това ограничение (здравословните проблеми) трябва да се пазя (силата си) малко повече, за да мога да служа на Църквата, или ще трябва да се оттегля“, допълни папа Франциск.

Светият отец заяви, че предпочита да не оперира коляното си, защото не иска да се повторят негативните ефекти от анестезията, които е претърпял след миналогодишната операция.

„Но аз ще опитам да продължа да пътувам, за да бъда близо до хората, защото това е начинът на служене“, каза папа Франциск.

В интервю за Ройтерс миналия месец Франциск повтори често заявяваната от него позиция, че един ден може да подаде се оттегли, ако влошеното му здраве не му позволява да ръководи Църквата – действие, което беше почти немислимо преди оттеглянето на папа Бенедикт XVI през 2013 година., припомни Ройтерс.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Артета след похарчените €130 млн. за трансфери: Продължаваме да сме активни на пазара

Старши-треньорът на Арсенал – Микел Артета, официално призна пред клубния уебсайт, че трансферите в отбора не са приключили, въпреки похарчените повече от €130 млн. до момента през лятото. „Продължаваме да сме активни. Трансферният прозорец е доста дълъг. Виждате, че работи по привличането и продажбата на много футболисти“, каза испанецът. До […]