Папа Франциск: Няма да живея във Ватикана или Аржентина, ако се оттегля

NetNews

Папа Франциск заявява, че няма да живее във Ватикана или своята родна Аржентина, ако някога се оттегли от поста си на глава на Римокатолическата църква, предаде Асошиейтед прес.

В излъчено днес интервю за испанскоезичната „ТелевисаУнивисион“ казва, че не планира да напуска Светия престол, но ако това стане, би желал да потърси черква в Рим, където да продължи да изслушва изповеди. „Аз съм епископ на Рим и в такъв случай бих бил почетен епископ на Рим“, пояснява той.

Осемдесет и пет годишният Франциск подчертава, че не планира да се оттегля, но повтаря, че „вратата е отворена“, след като през 2013 г. папа Бенедикт Шестнадесети стана първият папа от 800 години насам, подал оставка. „Първият опит мина доста добре, защото той е свят и дискретен човек и се справя добре“, казва Франциск по адрес на предшественика си. Но добавя, че в бъдеще „нещата трябва да бъдат по-добре очертани или нещата трябва да бъдат направени по-ясни“.

Някои кардинали и експерти по канона отдавна оспорват решенията Бенедикт след оттеглянето му, вкл. това да продължи да носи бяло папско расо и да запази папското си име, вместо да се върне към кръщелното Йозеф Ратцингер. Те казват, че тези решения и продължаващото присъствие във Ватикана на бившия папа обърква вярващите и заплашва единството на Римокатолическата църква.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проф. Маринов: Радев не е политическа акушерка, няма да прави експертен кабинет

Ще е необходимо да се преодоляват противоречия, затова ще се търси неутрална фигура за премиер. Радев няма да търси експертен кабинет, не е политически архитект или акушерка. Това не е негова работа. Президентът не е сърдит на БСП, няма да вземе емоционално решение за третия мандат. Това коментира за „Денят […]