Парламентът започва обсъждания на проектозакони по Плана за възстановяване

NetNews

Депутатите започват работа върху 2 от документите, свързани с европейско финансиране на страната, предаде БНТ. Това са необходимите стъпки, преди България да започне да усвоява средства по Плана за възстановяване и устойчивост.

Бюджетната комисия вече ги одобри. Става въпрос за Меморандума, подписан с ЕБВР и Споразумението с ЕК по Механизма за възстановяване и устойчивост.

По меморандума страната ни очаква подкрепа от Европейската банка при изпълнението на проекти с европейско финансиране до 2027 г. Вторият законопроект трябва да определи рамката и условията, които са договорени с Комисията са отпускане на средства по Плана за възстановяване.

По данни от министерството на финансите през есента се очаква страната ни да получи повече от 1 млрд. и 300 млн. евро.

Дотогава трябва да се приемат още редица законопроекти в НС. Затова и за оставащите дни до края на юли очакванията към Парламента са много високи – коментира и президентът Румен Радев.

„В оставащите дни до края на юли парламентът ще бъде натоварен с големи очаквания както за съставяне на управленско мнозинство, така и за приемането на важни закони, а правителството – с антикризисни действия и разработване на законите, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост“, заяви той.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Съдът ще гледа молбата за предсрочно освобождаване на Андре Токев

В сряда Софийският градски съд ще гледа молба за предсрочно освобождаване на Андре Токев, предаде БГНЕС. Известният готвач, който през ноември 2021 бе хванат да шофира пиян и без джанти на колата си, влезе в затвора през януари тази година. Той призна вината си пред съда и сключи споразумение, заради […]