Парламентът решава за военната помощ за Украйна

NetNews

Днес депутатите ще решават за предоставянето на военна и техническа помощ на Украйна – това е записано като първа точка на редовното заседание на НС, предаде БНР.

Предстои разглеждането на Проект на решение за възлагане на Министерския съвет да окаже военно-техническа помощ на Украйна и Проект на решение за предприемане на мерки във връзка с войната в Украйна.

Очаква се депутатите да подложат на второ гласуване Законопроект за ратифициране на Договора (Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA) за допълнение и изменение към Международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.

На коалиционен съвет снощи управляващите формации обсъдиха в Министерския съвет предоставянето на военно-техническа помощ за Украйна. Срещата на управляващата четворна коалиция продължи близо два часа и завърши без конкретен резултат.

Окончателно решение не беше постигнато – БСП са против подпомагане с оръжие, ПП и ДБ са декларирали, че са „за“ даване на военна помощ, ИТН ще гласуват по съвест.

Днес в пленарната зала на НС ще се гледат и трите проекта за решение – два от тях – на ДБ и на ГЕРБ, предвиждат военно-техническа помощ, а проектът на ПП е компромисен.

След изявленията на съпредседателите на най-голямата парламентарна формация – Кирил Петков и Асен Василев, изглеждаше, че депутатите от ПП възприемат по-твърда позиция.

Сега обаче опитите да се постигне консенсус с БСП продължават. Търси се подходящата формулировка. Знак за това даде представителят на ИТН Станислав Балабанов, който на влизане в МС каза, че по време на визитата в Киев украинският президент Володомир Зеленски не е искал оръжие, а техническа помощ и икономическа и морална подкрепа.

Балабанов обяви, че ще се работи за обхвата на това, което Народното събрание трябва да даде като мандат на правителството за предоставяне на помощ на Украйна. Той коментира и позицията на БСП, че ще напуснат управляващата коалиция, ако правителството гласува за изпращане на оръжие:

„Всеки може да реши каквото прецени. Сега, понякога страховете от това, че могат да се изгубят лични позиции в политически партии са от едната страна на барикадата, от другата страна са човешки животи“.

На въпрос дали ще се опита да убеди БСП за ремонт на военна техника за Украйна, Балабанов каза, че ще сподели това, което е видял и чул от президента Володимир Зеленски:

„Не съм седнал да убеждавам никого, това лежи на съвестта и отговорността на всеки един човек, защото тук е морален казусът, тъй като хората като нас в момента губят животите си в Украйна, но всеки ще решава“, каза още Балабанов, цитиран от БГНЕС.

Темата коментира по-рано и началникът на кабинета на Кирил Петков Лена Бориславова – „Не вярвам да има разпад на коалицията“, заяви тя пред NOVA. Впечатлението ѝ за коалицията е, че е стабилна и работи здраво.

„Това, което ще направим днес /б.р. снощи/, е да актуализираме информацията за нашите коалиционни партньори по отношение на действията на правителството за гарантиране на енергийната сигурност. Ще говорим за инфлационните мерки. На тези съвети се обсъждат всички актуални теми“, каза Бориславова за днешния коалиционен съвет.

Коментар от началника на кабинета дойде и за думите на президента Румен Радев, че хората, които взимат решения, трябва да се съобразяват преди всичко със сигурността на българите:

„Конфликтът е много близо до границите на Полша и Румъния. Това са държави, които изпращат военна помощ. Тяхната национална сигурност зависи от колективната сигурност на Европа и НАТО“, каза Бориславова.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

"Поход за мир" поиска България да остане неутрална

В София, Пловдив, Варна и други градове се проведоха демонстрации за ненамеса във войната в Украйна в рамките на инициативата „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. В София стотици граждани се събраха на площад „Народно събрание“, където с тъпани и гайди започна походът за мир и неутралитет. Почти всеки участник […]