Паро Никодимов: Ние от ЦСКА сме луди глави!

NetNews

Легендата на ЦСКА Аспарух Никодимов коментира изминалия сезон на “червените”. Той стори това в интервю за “Тема Спорт” и призова за повече търпение към треньора Любослав Пенев.

Г-н Никодимов, какъв сезон изпрати ЦСКА според вас? – Оценката ми е между среден 3 и добър 4. Отборът взе Купата на България, но най-важното беше, че биха два пъти Лудогорец и показаха, че могат. Чисто игрово, откакто Любо пое тима, има подобрение и по-добра дисциплина. Но трябва да се вземат още двама-трима играчи, по-креативни футболисти. На мен лично не ми харесва играта, много се разиграва на моменти, безцелно се връща назад, вместо да се търси изненада в атака. Това зависи от хората в средата. Още като ЦДНА стилът на отбора е бил по-комбинативен и остър, по мое време действахме Боби Станков, аз и Якимов, който беше конструктор и "по-свободен". А ние с Боби и офанзивни, и дефанзивни функции имахме – аз съм вкарал 58 гола така, даже в един сезон бях с 12. Сега ЦСКА разчита главно на централния нападател, който, ако го заклещят защитниците, няма мърдане. Донякъде и на крилата, които обаче бележат едва по 2-3 гола на година. От тях трябва също да се изисква – да са по-остри, по-нахални. И във финала с Арда, и в някои шампионатни мачове, особено домакинствата, тимът нямаше идея как да ги пробие. Любо със сигурност ще промени доста неща, но поемайки отбор в движение, не можеш да взимаш радикални мерки. Трябва да се търсят играчи, които имат голов удар.

Къде ЦСКА разочарова, за да му пишете само добър 4? – Още в началото се загубиха точки от "по-слаби" противници и отборът не си използва възможностите, за да диша във врата на Лудогорец и да ги притеснява. Позволихме им да натрупат бързо 5-6 точки аванс, а така шампион ще станеш на куково лято. Дадеш ли им малко аванта, си приключил. Твърде непостоянен бе ЦСКА.

На какво отдавате това непостоянство? – Главно на класа и на нагласа. Всички носят вина. Имат повече потенциал. В Йомов особено виждам още възможности – трябва да даде още 50% поне. Има качества, но трябва и характер, като зло куче да бъде на терена. Може да вдигне още класата си, което ще е полезно и за него. Някои мачове се печелят именно така – с по-бойка настройка и си налагаш волята. Първите 2-3 отбора са с изравнени сили и е въпрос на характер.

ЦСКА отново не изкара цял сезон с един наставник, логични ли бяха треньорските смени? – Да, логични бяха. Трябваше Любо да го сложат от началото, за да си нагласи и селекция, и състав, а не постоянно в движение да се променя. И наставникът да има основната дума. Ако не изпълни задачата, той носи отговорността, ако успее – стискаш му ръката.

Дава ли по-голям оптимизъм за титла фактът, че сега Любо Пенев ще води тима от началото на сезона? – Естествено. Така ще се постигнат по-добри резултати. Но да не се бърза след първата загуба да се сменя треньорът. Трябва да има търпение към него. Той е човек, който знае какво се изисква от ЦСКА, от дете е в клуба и е наясно с всичко. А и самият Любо има онзи хъс, още малко той би влязъл да играе. Познавам характера му. Определено има и знания, за да се справи. Но му трябват и подходящи играчи, за да гони голямата цел. Тоест той трябва да дирижира селекцията. Но те си комуникират със Стойчо Стоилов и другите, играли са дори малко заедно и се знаят.

Кое е по-важно – ЦСКА да запази състава си, или да привлече нови попълнения? Тъй като се чува за интерес към Тиаго, към Мазику… – И двете са важни, но ако се намерят двама-трима по-добри, може да се направят промени. На Тиаго съм му запомнил няколко мача, но и при него липсва постоянство – крие се в някои срещи. Мазику не е лош играч. И ако искаш да градиш отбор, да станеш шампион, трябва да ги задържиш понякога. Като влезеш в Шампионска лига – тогава продавай. Но шефовете си знаят най-добре, не ги обвинявам, когато продават, защото знам колко скъпа е издръжката на един клуб.

През пролетта ветераните на ЦСКА се обединихте в декларация, когато собствениците Ганчев и Инджов заявиха намерение да се оттеглят от клуба. Размина ли се всичко? – Убеден съм, че сърцето няма да му даде на Гришата да напусне. Той е спортен човек, цесекар е. Няма да остави отбора. Най-малкото ще потърси друг, който да осигури клуба.

Сега може да влезе нов съсобственик в ЦСКА, като се спрегна името на Валтер Папазки… – Дано да стане, ще е много по-добре. Това ще е облекчение и за другите двама.

Как приехте решението на съда в Лозана (КАС), който прие, че ЦСКА е спортен наследник на фалиралото дружество? – Не съм изненадан изобщо. Шефовете откупиха емблемата, платиха я, отборът играе на своя стадион. Само в България се правим – тия били Ловеч, а вече на практика няма футболист, който да е играл там. Това е ЦСКА! Другото беше направено, за да дразнят и евентуално те да вземат "Армията", но не се получи. Движа се сред приятели и фенклубове, всички са от този ЦСКА.

Коя е голямата цел пред ЦСКА за новия сезон? – Да се представи добре във всички турнири, в които участва – така е било, така и трябва да бъде.

Но след купата сякаш всички сега очакват титлата, която убягва вече 12 години. Може ли този път да се случи? – Всичко е възможно. Имаше 1-2 сезона, когато бяхме на прага да свалим Лудогорец, но нещо стана тогава. В България, като се каже "организация", разбираме да се мисли за съдиите предварително и т.н.

Има развитие и при волейболния ЦСКА… – Сега е по-добре. Намери се спонсор поне за една година, които са цесекари, доколкото разбрах. Дано да са доволни от двете страни. Не съм говорил със зет ми (б.р. – треньора и президент на клуба Александър Попов), който е в София, а аз извън града. Той е доволен, защото е закърмен с идеята ЦСКА и не може да остави клуба, макар че му предлагаха отлични условия в Пазарджик. Сашо е болен на тази тема и така трябва да бъде. Ние от ЦСКА сме луди глави.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кметът на Монтана: Водата ни е чиста, пийте без притеснения от чешмите

Питейната вода в Монтана е чиста и без никакво притеснение може да се пие от чешмите, обяви днес кметът на общината Златко Живков по повод на излъчен по БНТ репортаж за наличие на арсен във водата на някои селища в региона. Живков уточни, че Монтана, Враца и още 25 селища […]