Партиите спориха за председателското и секретарското място в РИК – Ямбол

NetNews

„Има такъв народ” взема председателското място в Районната избирателна комисия – Ямбол за предстоящите избори на 14 ноември. Комисията, организираща на място провеждането на двата вота – за парламент и президент, ще оглавява адвокат Милко Димитров, излъчен от ИТН. Това стана ясно на днешните консултации за състав на РИК, председателствани от областния управител Георги Чалъков.

Председателството на Районната избирателна комисия породи леко напрежение, доколкото ПП ГЕРБ също излъчи номинация – тази на Ани Канева, която оглавяваше комисията на предишните избори. Същото име обаче бе предложено от тях и за зам.-председателско място. В крайна сметка се наложи да отстъпят и Ани Канева остана тяхно предложение за заместник-председател на РИК.

„Правната и политическата логика сочи имено „Има такъв народ” да излъчи председател на РИК като първа политическа сила на национално и на регионално ниво от предишните избори”, аргументира се Златомира Мострова, представител на ИТН в преговорите.

Спорно се оказа и секретарското място в комисията. За него претендират „БСП за България”, които номинираха Яна Първанова и „Движението за права и свободи”, които пък настояват за техния кандидат Лора Каламерова. И двете страни се позоваха на опита на своите кандидати в организацията на предишни избори. В крайна сметка решението кой да бъде секретар на РИК – Ямбол ще бъде взето от Централната избирателна комисия.

В днешните консултации участваха представители на ИТН, ГЕРБ, „БСП за България”, ДПС, „Демократична България” и „Изправи се! Ние идваме!”.

Предложението за състав на районната комисия, което ще бъде изпратено до ЦИК за решение и утвърждаване е следният:

Председател: Милко Димитров, представител на ИТН. Той е социолог и юрист по образование, адвокат от 2016 г., познат отпреди като дългогодишен директор на Дом стари хора в Ямбол. На предишните избори бе зам.-председател на РИК от квотата на ИТН.

Зам.-председатели:

Ани Канева, представител на ПП ГЕРБ и

Николай Начев, представител на ДБ.

Секретарското място си оспорват: Яна Първанова, кандидат на БСП и Лора Каламерова, излъчена от ДПС.

За членове на РИК – Ямбол са номинирани:

Катя Апостолова и Веса Ефева, представители на ИТН;

Димитър Събев и Емилия Марчева, представители на „ГЕРБ –СДС”;

Биляна Кавалджиева, представител на „БСП за България”

Нели Стоянова, представител на „Демократична България”;

Мима Атанасова, представител на ДПС;

Мариана Гърдева, представител на „Изправи се! Ние идваме!”.

Редови член на комисията ще остане една от кандидатурите за секретар, излъчени от БСП и ДПС.

Разпределението на квотите по партии в състава на новата РИК е следното: ИТН и ГЕРБ имат по трима представители, БСП, ДБ и ДПС – по двама, а „Изправи се! Ние идваме” – един.

Очаква се решението на ЦИК за окончателния състав и разпределението на отговорностите в ямболската Районна избирателна комисия.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Mazda CX-5 с нова визия и повече технологии

Mazda CX-5 e един от най-успешните модели на японската марка, заемащ 21% от продажбите през изминалата година. За да запазят тази тенденция, от Mazda решиха да променят малко визията на кросоувъра и да добавят нови технологии. Въпреки, че на пръв път модела изглежда идентичен с настоящия, то по-запознатите с него […]