Песков: Заплахата за териториалната цялост на Украйна идва от Полша

NetNews

Заплахата за териториалната цялост на Украйна идва от Полша. Това заяви говорителят на руския президент Дмитрий Песков.

„Фактът, че през последните месеци от Полша идва много, много враждебна реторика – тя традиционно не е приятелска, но през последните месеци стана враждебна“, заяви Песков и утвърди, че е очевиден факт, че „териториалната цялост на Украйна може да бъде застрашена от Полша“.

Той припомни неотдавнашно изявление на ръководителя на Службата за външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, който в края на април месец заяви, че Полша работи заедно със САЩ по план за поемане на контрола над част от Украйна, по-конкретно западните ѝ части.

Според „Интерфакс“ Песков е бил помолен от журналисти да коментира и думи на беларуския президент Александър Лукашенко, че „рано или късно Русия, Украйна и Беларус могат да бъдат принудени да се бият заедно срещу Полша, която мечтае да завладее Западна Украйна“, но говорителят на Кремъл е отказал. Руските медии публикуват информация днес и за предстояща среща между Владимир Путин и Александър Лукашенко.

Специалната военна операция на Русия в Украйна се провежда по план, утвърждава Песков в отговор отново на думите от вчера на Александър Лукашенко, че „тя се е проточила повече от очакванията.

„Не мислех, че тази операция ще се проточи така. Не съм толкова вглъбен в този проблем, за да кажа дали всичко върви по план с руснаците, както се казва… Но бих искал още веднъж да подчертая, че според мен тази операция се забави“, каза Лукашенко.

Дмитрий Песков определя обвиненията, включително и изявлението на ООН, че Русия е откраднала украинско зърно, като абсолютно неверни.

„Нямаме информация. Изглежда като фалшификат, по-скоро е фалшификат“, каза той пред репортери. „Не знам кой точно е заявил това в ООН, но очевидно не са си направили труда да проверят тази информация“, добавя Песков.

Също така обещава Русия да публикува доказателства, че събитията в Буча са инсценировка. „Информация за това кой е участвал в инцидента ще се появи своевременно.“

На този етап документите се намират във ФСБ, а руските власти заявяват, че разполагат с подслушани разговори и доказателства за автомобил, който е пристигнал в Буча и е създал условията за провокацията.

По думите на Песков „достатъчно подробно и аргументирано е показано, че това е абсолютна измислици и специално подготвена постановка“, макар и да не посочва държава или организация, която да я е направила.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Алкарас подчини петкратния шампион Рафаел Надал

Петкратният шампион Рафаел Надал отпадна на четвъртфиналите на турнира от сериите „Мастърс“ на клей в испанската столица Мадрид с награден фонд 6,58 милиона евро. Поставеният под номер 3 в схемата испанец загуби от сънародника си Карлос Алкарас с 2:6, 6:1, 3:6 за 2:27 часа. По този начин 19-годишният тийнейджър се […]