Петкова: Въглищните ни централи ще работят задължително до 2030 г.

NetNews

Въглищните си централи България ще използва задължително до 2030 г., България не може без тях. Това ясно е записано в плана климат- енергетика (Интегриран национален план енергетика-климат), който е качен на сайта на Министерството на икономиката.

Това обяви в интервю за предаването „Лице в лице“ по бТВ бившият енергиен министър Теменужка Петкова по повод твърденията на Драгомир Стойнев от БСП, също бивш енергиен министър, че страната ни няма ясна визия за съдбата на тези централи.

На въпроса какво следва след 2030 г. Петкова отговори: „От 2031 г. се предвижда, не само за България, но и за други държави, които са силно зависими от въглищните си централи, пазарът на ел. енергия ще бъде либерализиран изцяло. Така всеки един субект, който може да издържи на финансовите санкции във връзка с емисиите, ще може да участва на пазара“.

Тя коментира и цената на проекта „Балкански поток“.

„2,6 млрд. лв. струва този проект, включва и двете компресорни станции. Провели сме най-откритата обществена поръчка, цялата инфо е на сайта на „Булгартрансгаз“, заяви бившият енергиен министър.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Тони Кроос: Всичко е наред - сърцето все още работи

Полузащитникът на Реал Мадрид и германския национален отбор Тони Кроос заяви, че е преодолял напълно коронавируса и е готов да играе на предстоящото Европейско първенство. "Всичко е наред. Сърцето все още работи", пошегува се той в подкаста Einfach Mal Luppen. Националът на Германия даде положителен тест за коронавирус на 17 […]