Петков: Виждаме едностранни нарушения на договори на Газпром, енергетиката се ползва за оръжие

NetNews

„Виждаме безпрецедентна война в Украйна и за нашите украински приятели е загуба на много животи. В същото време обаче виждаме как енергетиката се използва за оръжие, което е толкова очевидно“.

Това каза премиерът Кирил Петков на регионалната министерска кръгла маса, която се провежда в София и която е посветена на регионалното сътрудничество за енергийна сигурност, диверсификация и зелен преход. „Виждаме едностранни нарушения на договори на „Газпром“, когато ангажиментите не се изпълняват, когато са спрени доставките на газ“, изтъкна премиерът, цитиран от bTV.

„Единственият начин, по който можем да компенсираме тези негативни развития, е да се обединим и да осъзнаем, че диверсификацията, оптимизацията и всички други възможности за синергия помежду ни са налице“, заяви Петков.
„Имаме възможности, енергийните коридори на нашите страни могат да бъдат оптимизирани още по-добре за по-голяма ефективност на разходите за доставките. Да създадат синергии, които не сме коментирали на национално ниво и които могат да се реализират само когато е на по-мащабно ниво“, каза още премиерът.

„Нашите държави използват газ за производството на електроенергия, а ако оптимизираме използването на електричество на регионалната карта, то тогава може да имаме допълнителни капацитети за газ“, заяви още той.

„С удоволствие ще чуя всички ваши мнения, така че след като оптимизираме енергийната карта, всички да имаме полза“, завърши Кирил Петков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Проливни дъждове и наводнения взеха 22 жертви в Афганистан

Силният дъжд и наводненията убиха 22 души, унищожиха стотици домове и повредиха реколтата в Афганистан, съобщава Агенция Ройтерс. Страната вече е изправена пред хуманитарна криза, съобщи служител за справяне с бедствията. Правителството на талибаните, което се бори да се справи с бедствието, засегнало повече от една трета от провинциите му, […]