Писмо до Байдън и Путин: „Търсете пътищата за мир и справедливост”

NetNews

Преди срещата между президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин в Женева бе отправен призив за мир и справедливост, предадоха SIR (Servizio Informazione Religiosa) и Vaticannews.va.

Открито писмо на преподобният Йоан Саука, от името на Световния съвет на църквите, до президентите на САЩ и Русия, в навечерието на срещата на двамата лидери в Женева:

Християнските църкви по целия свят също очакват срещата на високо равнище в Женева между американския президент Джо Байдън и руския президент Владимир Путин и издигат обща молитва от всяка точка на земята двамата световни лидери да търсят „пътищата на мира и справедливостта”. Това пише в открито писмо временният генерален секретар на Световния съвет на църквите (ССЦ), преподобният Йоан Саука, до президентите на САЩ и Русия, в навечерието на срещата на двамата лидери. ССЦ е икуменичен орган със седалище в Женева, който включва 350 християнски църкви – протестантска, православна, англиканска и други деноминации – от 120 държави по света, представляващи 550 милиона християни. „От нашата централа, която се намира в същия град, където ще се срещнете, и от много други градове и села по света, където нашите църкви – членки изпълняват своите служения, ние ще ви следим и ще се молим, вашата среща да бъде знак на надежда".

Според говорителя на Белия дом Джен Псаки, двамата лидери ще засегнат „широк спектър от неотложни въпроси“, със стремежа да „възстановят стабилността и предвидимостта на отношенията между Русия и САЩ“. Икономическото и социално въздействие на епидемията COVID-19, изменението на климата, геополитическото напрежение и надпреварата в ядреното въоръжаване са основни въпроси, чието разрешаване зависи от правителствата на двамата световни лидери.

"Докато все още полагаме усилия за преодоляване на пандемията COVID-19, светът е призован да посрещне още по-големи предизвикателства, за да се справи с по-широкото социално и икономическо въздействие на пандемията", пише Саука. „Църквите също са загрижени за екзистенциалната заплаха, породена от ускоряването на изменението на климата до сложната мрежа на живота на нашата планета".

В писмото, Църквите говорят също за "постоянната и все още нарастваща заплаха от катастрофален ядрен конфликт, особено в контекста на спада на сътрудничеството за контрол на оръжията и нарастващото геополитическо напрежение". „Като лидери на две големи нации, с вашата конкретна история и настоящи роли в световните дела, вие носите специална отговорност да намалите напрежението и да постигнете стабилни отношения, така че да подобрите, а не да намалите перспективите за ефективно глобално сътрудничество за посрещането на многобройните и сложни кризи, пред които светът е изправен днес”, се казва в писмото.

„Молим се Богът на живота и мира да ви вдъхнови и насочи в тази основна задача, за доброто на вашия народ, за нашата взаимозависима човешка общност и за скъпото и уникално Божие творение“. За случая, ССЦ е разпространил сред всичките църкви-членки специална молитва за президентите Байдън и Путин и „за лидерите на всички народи по света“: „Боже, дари с мъдрост всички, които ръководят съдбините на света, за да се освободим от злото на войната и насилието“.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заснеха Дженифър Лопес и Бен Афлек в страстна целувка (ВИДЕО)

Певицата Дженифър Лопес и актьорът и режисьор бяха заснети да се целуват страстно след седмици предположения, че са подновили връзката си, предаде Reuters, цитирани от novini.bg. Снимките, публикувани от в. "Ню Йорк пост", са направени от папараци по време на вечеря с роднини на Дженифър Лопес в ресторант за суши […]