Пламен Димитров: Хората не излизат на протест за удоволствие, трябва да бъдат чути

NetNews

„Протестите трябва да бъдат чути. Те са ясен знак и сигнал, че има нещо, което трябва да бъде решено спешно. Хората не излизат да се разхождат по улиците за удоволствие. Никой няма да хукне от оня край на България и да дойде на жълтите павета в София заради кефа на някой. И превозвачите, и работодателите, и градският транспорт в София – всички те ще протестират на 18-ти заедно – и ние сме с тях. Трябва да бъдат чути. Ако не се намерят спешни решения – интегрирани при това, аз не съм особено голям оптимист за бъдещето както на страната, така и на това правителство”.

Това заяви пред NOVA лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

„Коалиционните формули винаги са много трудни. България е имала коалиционни правителства. Но всяко едно от тях на 30-я до 40-ия ден от своето управление е излизало с управленска програма. Вече сме след четвъртия – вървим към петия месец на това управление, но нямаме управленска програма. Да – ситуацията е безпрецедентна – война, кризи, икономически, енергийни здравни. Но ако не видим час по-скоро какви са приоритетите и как те ще се случат за бизнеса и хората, за справянето с инфлацията и обедняването – аз не съм голям оптимист за бъдещето”, посочи Димитров.

По думите му той си обяснява голямото изчакване на кабинета най-вече със самонадеяност. „Тя личеше още от първите дни на формирането на новото правителство. И след това стана ясно, че няма съгласие по много от ключовите въпроси независимо от представеното коалиционно споразумение. Мисля, че закъсняха с формулирането на ключови въпроси и поради незнание в някаква степен, а и поради обективни обстоятелства, които заляха България безпрецедентно”, подчерта още той.

Пламен Димитров коментира и цената на живота в България. „Силно ме вълнува какво става с работещите, защото именно те трябва да изкарат икономиката от ситуацията, в която сме. Това, че над четвърт милион слезе под издръжката на живот, тоест не може да свърже двата края – тоест от работещите българи – само за шест месеца – е силно обезпокоително. В същото време много хора виждат личната си инфлация над 20 процента, а за някои стоки тя е над 50 процента. Това най-силно ме притеснява. В същото време се правят опитите да се покрият нуждите на най-уязвимите групи с мерки, които също много закъсняха. Инфлацията вече изяде и увеличаването на минималната заплата от 1 април, и доплащанията, които бяха направени и много други, които ще бъдат направени от 1 юли. Закъснението в условията на галопираща инфлация е изключително опасно и води след себе си недоволството на голяма част от хората”.

Според него на общия фон на растящата инфлация, оценките на експертите са, че на годишна база между 3 и 4 милиарда лева повече – само заради инфлацията, приходи ще има бюджетът – отколкото е планираният.

„Ако говорим за актуализацията от юли месец – смятаме, че толкова може да си позволи на годишна база – допълнителни разходи бюджетът. Двата милиарда са малък пакет. Това, което може да си позволи държавата – без да увеличава дефицита – заради инфлацията и инфлационния натиск, който вдига приходите, е поне 3-4 милиарда като ресурс. Това обаче включва всичко – и увеличаването на пенсиите, които искаме да стигнат 15-20 процента общо увеличение от 1 юли. Към работещите искаме правителството да покрие поне инфлацията . И естествено – ръст на минималната работна заплата, която да стане поне 760 лева от 1 юли. Това е минималното, с което трябва да се почне. И разбира се – енергийните помощи към бизнеса, за да може да има работа за хората. Защото при срещата си преди няколко дни с министъра на енергетиката Александър Николов – не стигнахме до съгласие. Затова сме с бизнеса и ще го подкрепим ефективно в протеста”.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Дузпи решиха юбилейния 150-и финал в историята на ФА Къп

Челси и Ливърпул имаха нужда отново от дузпи, за да решат спора помежду си, но този път залогът бе ФА Къп. За трета поредна година „сините от Стамфорд Бридж“ стигат до пряк спор за купата, но за трета поредна година си тръгват с празни ръце. Сезар Азпиликуета и Мейсън Маунт […]