Подизпълнители, взели авансово 200 милиона лева, бойкотираха министър Комитова

NetNews

25 фирми подизпълнители са получили авансово близо 200 млн. лв. от дружеството „Автомагистрали“ за укрепване на 84 свлачища и срутища по пътната мрежа, обяви служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова, предаде БНР.

До момента обаче е укрепен само един обект – свлачището на пътя за Рилския манастир, а срокът на сключените договори е до края на годината.

Проверка на регионалното министерство е показала, че договорите са сключени единствено за проектиране, наем на техника и доставка на материали, но обектите са без разрешение за строеж.

„Тези 25 фирми са много далече от крайната задача, която им е била поставена. В техните договори няма задача за строителство. Ние бяхме изумени, че едни държавни средства с министерско постановление – представляват публичен ресурс, после постъпват в АПИ, после отиват в „Автомагистрали“ – публичен ресурс, и изведнъж като се разпределят на 25 фирми, се превръщат за една нощ в търговска тайна“, каза министър Комитова

Нито една от фирмите, получили средствата, не се е явила на насрочената вчера от министъра среща, за да предостави повече информация за дейността си, допълни Виолета Комитова.

Тя уточни, че резултатите от направената проверка ще бъдат предоставени на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) и НАП.

Миналата седмица министър Комитова освободи ръководството на Пътната агенция именно с аргумента за извършени авансови плащания за обекти, които нямат проектна готовност и разрешение за строеж.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вятърът утихва, температурите се повишават

Днес времето ще бъде по-малко ветровито и малко по-топло – с максимални температури между 17° и 23°, предаде БНТ. В по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време, макар че ще има и райони със слаби следобедни превалявания. Повече облаци и валежи ще има и все още в Източна България, […]