Подредиха 500-те песни на всички времена

NetNews

През 2004 г. "Rolling Stone" публикува списък с 500-те най-велики песни на всички времена. Това е една от най-четените ни публикации, казват днес от списанието и шеговито отбелязват, че оттогава много неща са се променили – iPod бил сравнително нов, а Били Айлиш била едва на три годинки.

Затова решили да направят нова класация. Провели анкета с 250 музиканти, продуценти, важни фигури от музикалната индустрия, водещи критици и журналисти. Всеки от тях изпратил свои предложения. Близо 4000 песни са били сред обсъжданите. "Прави впечатление, че във версията на списъка от 2004 г. доминира рок и соул, а в новото издание има повече хип-хоп, инди рок, латино поп, реге и R&B. Повече от половината песни тук – общо 254 – не са присъствали в стария списък", отбелязват от музикалния светилник.

На първо място е Арета Франклин и песента ѝ "Respect".

На последно, под номер 500 е Кание Уест със "Stronger".

Бегъл полет над класацията показва, че Сантана и неговата песен "Oye como va" е на 479-а позиция, Дейвид Бауи и "Куин" с Under pressure са на 429-то място, а "Dancing queen" на АББА е на 286.

"Ще оцелея" на Глория Гейнър е на 251-во, Уитни Хюстън и "Искам да танцувам с някого" е на 231-во.

Гигантите в жанра "Лед Цепелин" и култовото им парче "Whole Lotta Love" са на 128-мо място. Боб Дилън и "Вятърът се носи" се е закотвил на кръгла цифра – 100.

Елвис Пресли и "Suspicious Minds" са на 70-то място. Под номер 31 са Rolling Stones и "Satisfaction". "Imagine" на Джон Ленън е на 19-то. Едно под него е Принс с "Purple rain".

В челната десятка ситуацията е следната. На 10-то място е "Outcast" със "Hey Ya" от 2003 г., на 9-то са Fleetwood Mac с "Dreams", на 8-мо е Миси Елиът и "Get Ur freak on".

Би било нелепо да не присъстват "Бийтълс" в първите десет и в случая те заемат седмо място със "Strawberry Fields Forever". Написана през 1966 година от Джон Ленън, песента се оказва важна за възникващия тогава психоделичен жанр. Strawberry Field е името на сиропиталище в Ливърпул, близо до което Джон живеел. Той с нетърпение очаквал градинските партита там, защото свирел бендът на Ягодовите полета и било велико. Леля му Мими разказва:"Имаше нещо в това място, което очароваше Джон. Щом чуеше оркестъра, казваше: "Бързо Мими, ще закъснеем!" и хукваше натам".

Когато Джон пуска композицията на останалите от "Бийтълс", Пол Маккартни възкликва: "Това е брилянтно" и благодарение на студийното магьосничество на Джордж Мартин го превръщат в революционен звуков колаж.

На шесто място е Марвин Гей с "What"s going on" от 1971 г. – изящна молба за мир на Земята, изпята от човек в етап на житейска криза.

На пето място се нареждат "Нирвана" със "Smels like teen spirit".

Четвъртата позиция е отредена на Боб Дилън и "Like a rolling stone".

Третото място е за Сам Кук и "A Change Is Gonna Come" от 1964 г.

Втори са Public Enemy и "Fight the Power".

На върха, първото място, както споменахме е за Арета Франклин и нейната "Respect" от 1967 г.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Загиналите в катастрофата с хеликоптер в Кот д‘Ивоар българи са били военни инструктори на мисия

Катастрофата на военен хеликоптер Ми-24 в Кот д'Ивоар на 10 септември в северната част на страната, при която загинаха петима души, включително трима българи, се дължи на лошото време, каза ръководителят на въоръжените сили след последните разследвания, предаде БГНЕС. "Първоначалните заключения от разследването, започнало в деня след инцидента, показват, че […]