Под обстрел! Изключително трудни преговори тегнат над „Азовстал“

NetNews

Киев води преговори за евентуално свободно или частично изтегляне на украинските войници, обкръжени в завода „Азовстал“ в Мариупол, но преговорите са „изключително трудни“.

Украинският министър на реинтеграцията на временно окупираните територии Ирина Верешчук заяви, че Украйна води преговори за евакуацията на 60 души от промишлената зона „Азовстал“ в Мариупол. По-рано информацията бе, че Украйна се опитва да изведе 38 тежко ранени от „Азовстал“.

„Там има няколкостотин ранени, първо те трябва да бъдат спасени“, заяви Верешчук и обяснява, че руснаците няма да се съгласят да бъдат изведени всички украинци наведнъж.

По данни на Верешчук тежко ранените и медиците са наистина 60, казва тя в интервю за обществената телевизия. Вицепремиерът признава, че преговорите за изключително трудни.

Украинският президент Володимир Зеленски потвърди в в ежедневното си видеообръщение в петък вечерта за преговорите. „В момента се водят много сложни преговори за следващата фаза на евакуационната мисия – извозването на тежко ранените и медиците“, каза Зеленски.

Der Standard пише, че от няколко дни Верешчук се опитва с помощта на ООН и Международния комитет на Червения кръст да разговаря с руската страна за възможен изход. „Възможно е резултатът да не удовлетворява всички“, каза тя. Въпреки това ще бъде направено всичко възможно за спасяването на войниците, добави тя.

Междувременно Турция също се присъедини към преговорите за защитниците на „Азовстал“.

На територията на завода може да се намират все още около 1000 украински военни, много от които са ранени. Информацията обаче не може да бъде потвърдена и заради прекъснатите връзки.

Мариупол, градът, който и до момента няма цялостно електроснабдяване и водоснабдяване след продължила два месеца обсада, стана един от символите на украинския отпор на руската инвазия. Седмици наред продължиха призивите на международната общност на най-високо ниво за отваряне на зелени коридори за евакуация на цивилното население. Градът е сринат почти напълно, а руската офанзива там стана печално известна с бомбата пусната по театъра, послужил за убежище и с надпис „деца“ от двете му страни, както и с удара по родилно отделение.

От близо месец последната крепост на украинските военни и на полка „Азов“ са именно катакомбите на големия промишлен комплекс, където дори и руският президент Владимир Путин заяви, че не иска да се поставя на риск живота на руснаци. Въпреки заповедта му да се спре щурма и комплекса да се блокира, руската армия продължи с обстрела по зоната и от суша, и по въздух.

Официални източници отричат това да се пренебрегва заповедта на държавния глава.

На 4 май Шойгу каза, че остатъците от украинската военна групировка са били сигурно блокирани по целия периметър на Азовстал, руските въоръжени сили продължават да се опитват да ги убедят да сложат оръжие.

Извеждането на цивилните, които се укриваха в продължение на два месеца в бомбоубежищата на „Азовстал“ също бе изключително трудно и се осъществи под егидата на ООН и Международната организация на червения кръст.

Още преди седмици украинският президент Зеленски постави като червена линия живота на цивилните и военните в Мариупол за каквито и да е преговори с Русия, като от украинската държавна администрация предложи и отделни преговори по тази линия.

И към днешния ден нападения от небето, от земята и опити за настъпление по суша към „Азовстал“ продължавата по данни на Петро Андрюшченко, съветник на кмета на Мариупол.

„Цинизмът на врага се засилва. Окупаторите нападат не само защитниците на „Азовстал“, но и техните семейства“, пише в социалните мрежи той.

Освен това Според служителя вчера са публикували в социалните мрежи личните контакти (телефонни номера, профили) на приятелките и съпругите на защитниците на „Азовстал“.

„Най-тежкото ниво на безчовечност и цинизъм. Всички ние сме длъжници на защитниците на Мариупол“, коментира Андрюшченко.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Почина любим холивудски актьор

Американският актьор Фред Уорд почина на 79-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес. Не се съобщават нито причините за кончината му, нито мястото, по искане на семейството. Рон Хофман, представител на актьора, каза, че смъртта е настъпила на 8 май. Фред Уорд печели наградата „Златен глобус“ за участието си във филма „Преки […]