Пожарите в Ню Мексико се разрастват

NetNews

Пожарът на Hermits Peak в американския щат Ню Мексико, който гори повече от месец, вече обхвана площ по-голяма от град Чикаго, предава Би Би Си. Много семейства са останали без дом, а хиляди са евакуирани. Очаква се ветровете, почти рекордно високите температури и сухите условия да разпалят още повече огъня, предава БНР.

Губернаторката на щата Мишел Луян Гришам призова хората в зоните на задължителна евакуация да напуснат незабавно. „Тази вечер ще влезем в изключително опасен период на екстремни пожари. Тъй като ветровете се усилват, условията може да се влошат и въздушната подкрепа може да бъде ограничена“, написа тя в „Туитър“.

Ресторантите и хранителните магазини в Лас Вегас бяха затворени, училищата или бяха затворени, или преминаха към дистанционно обучение. Президентът на САЩ Джо Байдън тази седмица обяви Ню Мексико за зона на бедствие, което ще позволи на щата да получи федерални ресурси, включително финансова помощ.

Синоптиците оценяват метео условията като „исторически“ и „екстремни“, а националната метеорологична служба в Албакърки съобщи, че нейните синоптици „използват изключително рядък език“ в предупреждението си за „дълга продължителност и екстремни пожари“.

Огънят е обхванал над 691 квадратни километра. Смята се, че е започнал на 6 април, а впоследствие се е слял с друг горски пожар.

Честотата на големите горски пожари се е увеличила драстично през последните десетилетия. В сравнение със 70-те години на миналия век пожарите, обхващащи площ от над 40 кв. км, сега са седем пъти по-чести в западната част на САЩ, според Climate Central, независима организация на учени и журналисти.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Радев и Йотова ще участват в отбелязването на Деня на Европа

На 9 май, понеделник, от 10,00 часа държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще присъстват на церемонията по издигането на знамето на Европейския съюз пред президентската институция, съобщава пресцентърът на президента. Преди церемонията президентът ще приеме почетния караул на Националната гвардейска част. По-рано през деня, от 9,00 часа, […]