Поискаха незабавна оставка на Фандъкова

NetNews

Партия МИР (Морал, Инициативност, Родолюбие), водена от Симеон Славчев, поиска столичният кмет Йорданка Фандъкова незабавно да подаде оставка. Това се казва в позиция, разпространена до медиите.

В позицията е посочено, че столицата се управлява от Фандъкова и ГЕРБ повече от десет години напълно неефективно и непрозрачно, а проблемите вместо да се решават се задълбочават.

Според МИР, само няколко дни преди Коледа стана ясно, че София губи 215 490 млн. лв. по програма "Околна среда".

От партия МИР припомнят, че в периода 15.12.2017-23.12.2019 г. ДЗЗД "Дизайн Груп София" разработва проект "Подготовка на регионално прединвестиционно проучване за водоснабдяване и канализация за територията на Столична община", чрез който Столичната община да кандидатства по оперативна програма "Околна среда 2014-2020 г.". По оперативната програма е предвидено подобряване на ВиК инфраструктурата на стойност 356 112 653,74 лв. без ДДС. МИР твърди, че след няколко месечни битки между Столичната община и европейския консултант "Джаспърс" се оказва, че извършеното проектиране, за което Столичната община е заплатила 3 399 000 лв. (без ДДС) на проектантския екип, не отговаря на европейските изисквания. Като резултат от това сумата на Столичната община намалява на 140 622 104,38 лв. без ДДС при положение, че можеше да бъдат получени по програмата над 356 млн. лв.

Друг съществен пропуск при подготовката на документите за кандидатстването по програмата според партия МИР е, че въпреки големите загуби на питейна вода не е предвидена подмяна на амортизираната водопроводна мрежа. Средства били предвидени само за канализационната мрежа на агломерациите София-град, Банкя и Нови Искър, както и за пречиствателната станция за отпадъчни води "Кубратово".

Отговорността за загубата на огромни европейски средства, с които трябваше да се подобри ВиК системата на София според партия МИР е на Йорданка Фандъкова и затова МИР настоява тя незабавно да подаде оставка.

Според ПП МИР, Йорданка Фандъкова и нейният екип нанасят огромни щети за жителите на столицата, защото първо не са подготвени документите за кандидатстване съгласно изискванията на програмата, което води до загуба на 215 490 млн. лв. и второ чрез изплатените хонорари на проектантите в размер на 3 399 000 лв. (без ДДС).

От партия МИР са категорични, че тези средства трябва да бъдат възстановени от проектантите и ако това не се случи, МИР ще сезират прокуратурата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Държава с над 560 000 починали от коронавирус

Прогноза на Институт за здравни показатели и оценка към Университета на Вашингтон показва, че до 1 април 2021 г. в САЩ броят на починалите от коронавируса ще надвиши 567 000. В случай, че някои щати облекчат разпоредбите за превенцията и контрол, този брой може да достигне 731 000. Институтът пише […]