Политически заставаме зад Украйна, практически не оказваме подкрепа

NetNews

Още никой не знае каква численост военнослужещи се предвижда за България от гледна точка на укрепването на Източния фланг и на фона на решението на президента Джо Байдън, защото както министър-председателят на България, така и министърът на отбраната направиха едно доста обтекаемо изказване, според което на българска територия няма да бъдат разположени войски на нашите съюзници, каза оръжейният експерт Калин Димитров в предаването „В развитие“ с водещ Делян Петришки.

„Нашата позиция е като унгарската. Само че вместо да бъде казана директно, тя беше завоалирана в изказването на министъра. Вместо да ни се каже директно, че няма да приемем чужди войски на българска територия”, посочи експертът.

Дали е важно България да приеме на територията си войски на свои съюзници е въпрос на национална експертиза. Има хиляди специалисти по национална сигурност, които съветват премиера, министъра на отбраната. Това е оценка на политическо ниво.

Личното ми мнение е, че би било разумно. Но войната е само продължение на политиката с други средства. Ако политическата експертиза е преценила, че минусите ще бъдат повече от ползите, това трябваше да бъде казано. Както направи унгарското правителство.

Още по темата

2 фев 2022 10:06

402

1 фев 2022 20:09

40

„Войната в Украйна е от осем години. Тя тече всеки ден, всяка седмица има обстрели и загиват хора. Русия се опитва да възстанови своята позиция отпреди 1991 година. Дали има силите и способностите да го направи – аз съм песимистичен по този сценарий“, посочи Димитров.

България подпомага териториалната цялост и независимост на Украйна единствено с политически декларации. Ние продължаваме да заемаме неутрална позиция. Политически твърдо заставаме зад Украйна в рамките на декларациите на ЕС и НАТО, практически по никакъв начин не сме оказали своята поддръжка.

За това какво печелим и какво рискуваме – печелим червени точки пред Москва. Каква е ползата от тях не мога да кажа, явно за някои хора има значение. Губим дружески взаимоотношения с една страна, с която споделяме и около 250 000 етнически българи на нейна територия, която може да бъде добър икономически партньор и която може да бъде стратегически партньор в Черноморския регион, каза експертът.

По думите му сегашната криза не е измислена, както твърдят някои. Русия се опитва да възстанови някои сфери на влияние, да диктува кой ще бъде и кой не член на НАТО. От друга страна след последните доставки от САЩ, Великобритания, Нидерландия, Чехия, Полша за украинската армия  – военна развръзка във вида на пълномащабен конфликт става все по-малко вероятна.

За развитието на кризата покрай Украйна и близо ли сме до нейната развръзка може да гледате във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Мъж крещи на папата: Бог не те признава!

Мъж предизвика смут по време на седмичната публична аудиенция на папа Франциск в сряда, предаде Франс прес. Той крещял несвързани нападки към Католическата църква и нейния предстоятел, пише БТА. „Църквата не е това, което иска Бог“, извика на английски мъжът на видима възраст около 40 години няколко минути преди края […]