Полските газохранилища са запълнени на 81%

NetNews

Газохранилищата в Полша са запълнени на 81 на сто, съобщи в „Туитър“ полската енергийна компания ПГНиГ (PGNiG), цитирана от ТАСС, предаде БТА.

Това е резултат от интензивните доставки на втечнен природен газ (ВПГ) в Полша, изтъкна компанията. Вместимостта на полските газохранилища е 3,81 милиарда куб. метра газ. На 27 април „Газпром“ съобщи, че изцяло е спрял доставките на газ по Ямалския договор с ПГНиГ, защото доставките не са платени в рубли в срок. След спирането на преките доставки от Русия Полша получава руски газ реверсивно от Германия по газопровода „Ямал-Европа“.

Полша потребява около 20 милиарда куб. метра газ годишно. Ямалският договор с „Газпром“ предвижда доставката на до 10 милиарда куб. метра газ годишно за страната. Властите във Варшава твърдят, че са намерили възможност напълно да се откажат от руския газ чрез диверсификация на източниците на доставка. Освен газопровода „Балтик пайп“ (Baltic Pipe) с пропускателна мощност от 10 милиарда куб. метра газ годишно, който се строи в момента, в Полша действа и терминал за ВПГ в Швиноуйшче. В момента там могат да се регазифицират само 6,5 милиарда куб. метра газ годишно, но тази инфраструктура сега се разширява. До декември 2023 г. мощностите ѝ за регазификация ще достигнат 8,3 милиарда куб. метра газ.

Освен това Полша планира до 2025 г. да изгради в Гданския залив плаващ терминал за ВПГ с мощност около 6 милиарда куб. метра годишно. Сред допълнителните възможности за получаване на газ в Полша са инфраструктурните връзки със съседни страни, най-вече газопроводът Полша-Литва.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

КС образува дело по искането на Иван Гешев

Конституционният съд образува дело по искането на главния прокурор Иван Гешев за обявяване за противоконституционни на текстовете в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. За съдия-докладчик е определена Надежда Джелепова, казаха за „Хоризонт“ от съда. Обвинител номер едно настоява да бъдат отменени всички разпоредби, […]