Полша: защо учат децата да стрелят с оръжие

NetNews

Никола е сложила пръст на спусъка. Тя е обилно гримирана, има черен маникюр. Борави с огнестрелното оръжие доста непохватно и се опитва да се прицели в мишената. Инструкторът коригира позицията ѝ и преминава към следващия ученик на стрелбището.

Никола е на 15 години и за първи път държи оръжие в ръце. Целият ѝ клас е на обучение по стрелба в един лицей в Лодз. Като цяло настроението е добро, включително това на Никола, която е само малко нервна. Но би искала да опита нещо ново. „Любопитна съм“, казва тя и добавя, че е добре, че получават такава възможност в днешните неспокойни времена.

От тази учебна година обучението по стрелба е задължително за всички ученици от осми и девети клас в Полша. То е част от часовете по безопасност. В тях младите хора се учат как да реагират при опасни ситуации, усвояват уменията за първа помощ, а от септември вече и посещение на стрелбище – еднократно.

„Трябва да се защитаваме“

Включването на това обучение в програмата се дължи на министъра на образованието Пжемислав Чарнек. След руското нападение над Украйна той настоя, че младежите трябва да се научат да боравят с оръжие. Подобно на военното обучение, което мнозина поляци от поколението на 40-годишните помнят и до днес. „Войната в Украйна показва, че историята не е приключила. Тя се повтаря и трябва да се защитаваме“, казва Чарнек.

Инициативата на министъра обаче се натъква на остра критика. Така например от Полския съюз на учителите заявиха, че нито има достатъчно стрелбища, нито достатъчно инструктори за целта, а и са необходими значителни инвестиции. При това има много по-неотложни въпроси, заяви председателят на съюза Славомир Броняж: „Например заплатите на полските учители, които са най-ниските в Европа, материалната база в училищата, която е лоша, както и компенсациите заради поскъпналите енергоносители“.

Според него плановете на правителството да осигури на всяко училище съответното количество оръжия и стрелбища, е чиста илюзия, която вероятно никога няма да се реализира.

Родителите не роптаят

Психоложката Александра Пьотровска също критикува идеята. Тъй като, за да се намери място в програмата за обучението по стрелба, ще трябва да се съкратят други учебни предмети, които биха осигурили на учениците други знания и умения, например психологическа компетентност в сферата на междучовешката комуникация: изграждането на връзки и постигането на компромиси.

Вместо това учениците ще трябва да се учат да стрелят, в което Пьотровска вижда политически ход: децата отсега ще започнат да цитират наратива на политиците, съгласно който е важно да можеш да се отбраняваш. Това е само опит „да се повдигне бойния дух на населението“. Но не е реалистично да се твърди, че „войната се състои само в това да обикаляме с оръжие в ръка, да се крием зад някой ъгъл и да стреляме по врага“.

„Часовете не са достатъчно“

Полските родители обаче не роптаят особено. Вероятно и поради това, че повечето от тях по време на обучението си не са имали тренировки по стрелба. Военното обучение в Полша е отменено едва през 2012 година. Майката на Никола – Агнешка – която специално е дошла да наблюдава тренировката по стрелба, смята дори, че щом е еднократна, не е достатъчна. Според нея тези тренировки би трябвало да се провеждат поне веднъж месечно, „за да могат децата наистина да усвоят уменията“.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

От „Автомобилна администрация“ протестират заради заплатите

Служители от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ (ИААА) проведоха протест пред сградата на Министерството на транспорта. Александър Иванов, председател на КТ „Подкрепа“ в изпълнителната агенция, коментира пред медиите, че работодателят иска да въведе сумирано изчисляване на работното време, което, по думите му, е забранено от директива на ЕС, която обаче все […]