Поредна крачка! Комисията по отбрана към финландския парламент препоръча членство в НАТО

NetNews

Присъединяването към Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е най-добрият вариант за Финландия да гарантира своята национална сигурност. Това обяви днес комисията по отбрана към финландския парламент в отговор на поискано мнение във връзка с намеренията на правителство да промени т.нар. бяла книга за външната политика и политиката по сигурността, предаде Ройтерс.

Според комисията членството в НАТО значително ще повиши възпиращата мощ на страната срещу евентуална агресия от Русия. „Членството в НАТО е най-доброто решение за сигурността на Финландия“, каза председателят на комисията Петери Орпо от опозиционната Национална коалиционна партия.

Финландия, която споделя 1300-километрова граница с Русия, има сложно минало с източната си съседка, белязано от войни. След руското нашествие в Украйна, започнало на 24 февруари, в Хелзинки започнаха да преосмислят дългогодишната си позиция за неприсъединяване към НАТО с цел да се поддържат добри отношения с Москва.

Очаква се финландският президент Саули Нинистьо да обяви в четвъртък позицията си относно кандидатстването за членство в пакта, посочи Ройтерс.

Според ТАСС след президента изявление по въпроса ще направи и премиерката Сана Марин.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

В Норвегия вече зареждат електромобили за 15 минути

Норвегия е страната, която в момента води в класацията по електромобили и не е изненада, че именно там бе инсталирана най-бързата зарядна станция в света. Експертите от ABB обявиха, че са поставили зарядно устройство от модела Terra 360 в град Берген. Зарядната станция бе представена през септември миналата година, а […]