Поредният български абсурд

NetNews

Община Сатовча го закъса с обществена поръчка на „невероятната стойност” от… 210 лв. От ноември миналата година кметът Арбен Мименов не може да намери кой да ѝ отпечата и достави 7000 бандерола за отчитане на броя обслужени кофи за битови отпадъци, пише struma.bg.

Нищожната поръчка е по европейски проект, наречен „Наше село за нулеви отпадъци“, одобрен за финансиране по приоритетна ос №2 „Отпадъци“ на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“, съфинансиран от Кохезионния фонд и от Европейския фонд за регионално развитие. Поради строгите изисквания на финансиращите органи бандеролите задължително трябва да минат през обществена процедура, но до момента нито една фирма не си е прежалила времето да попълва тежката документация, да пише становища, да прави калкулации и да ходи до Сатовча, за да подава оферта за около 200 лв., от които печалбата ѝ едва ли ще е повече от 20-30 лв. След първия провален търг на община Сатовча отказа дори нарочно поканената софийска фирма „РОЕЛ-98“ ООД, представлявана от Роберт Левиев.

Самите изисквания към бандеролите и фирмата, която ще ги достави, са изредени върху доста на брой ситно изписани страници. Хартията за тях например трябва да е устойчива на въздействие на неблагоприятни атмосферни условия, със самозалепваща се задна част, която позволява промушване на бандерола около дръжката на кофата за отпадъци и залепване сама за себе си, бандеролът трябва да е точно с размери 20 на 5 см, а текстът върху него да е отпечатан в поле 10 см на 5 см.

Изискванията към фирмата са строги точно колкото и към дружествата, участващи в процедури за милиони левове – собственикът ѝ не трябва да е осъден с влязла в сила присъда, да няма данъчни задължения, да има подходящ екип за изпълнение на поръчката, да не е обявяван в несъстоятелност, да не попълва в документи с невярна или заблуждаваща информация, и не на последно място – да се съгласи да получи 210-те лв. за бандеролите до 30 дни, след като ги е доставил.

Обществената поръчка е част по-голяма, по която 200 домакинства в Сатовча, съгласни да участват в демонстрационния проект, трябва да получат кофи за разделно събира на смет заедно със стойки за заключване и фиксиране, както и злополучните бандероли, чрез които трябва да се отчита броят на изпразването им. Първата част от поръчката ѝ нямаше проблеми да намери изпълнител, вероятно заради цената от 91 669,12 лв. Тя бе спечелена от софийското дружество „Идеал сервиз“ ЕООД с управител Христо Найденов, след като преди това комисията по избор отстрани други двама участници в процедурата. Без бандероли, осигурени по бюрократичните европейски изисквания, Сатовча все още е в категорията на бъдещите „села с нулеви отпадъци“, защото Европа със сигурност ще откаже финансирането, ако контейнерите не са облепени с ценните книжа.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кристиан Вигенин: Еврофондовете са спирани заради нарушения, извършвани от кабинетите на Борисов

"Хубаво е да се ремонтират манастирите, но да се нарушават Божиите заповеди по принцип и още повече на едно свято място, а именно – да се лъже, не е добре", каза в предаването "Нещо повече" по БНР заместник-председателят на БСП и водач на ямболската листа за парламентарните избори Кристиан Вигенин […]