Посочиха кой плодов сок сваля високия холестерол

NetNews

Високият холестерол е една от предпоставките за инфаркт или инсулт, поради което е важно да следим и поддържаме здравословните му нива. Един от начините да направите това е като пиете две вкусни напитки, твърди проучване, публикувано в британския вестник „Мирър“, пише БГНЕС.

Високият холестерол се появява, когато човек има твърде много мастни вещества в кръвта си. В крайна сметка тези отлагания се разрастват, което затруднява преминаването на достатъчно количество кръв през артериите. Понякога тези отлагания могат да се разкъсат внезапно и да образуват съсирек, който може да причини инфаркт или инсулт.

Високият холестерол може да бъде причинен главно от консумацията на твърде много мазна храна, недостатъчно движение, наднормено тегло, тютюнопушене или пиене на прекомерни количества алкохол. Той може да бъде и наследствен.

Жизнено важно е да правите всичко възможно, за да поддържате нивата на холестерола в здравословни граници. Според проучванията един от начините за това е да пиете портокалов сок или сок от ябълки Фуджи. Макар да звучат екзотични, ябълките от сорта Фуджи са разпространени и лесно може да се намерят в България.

Те са добър източник на витамини и минерали, включително фолат, витамин С и калий. Освен това обикновено са с ниско съдържание на мазнини и калории, поради което могат да ви помогнат да поддържате здравословно тегло и да запазите сърцето си здраво.

Плодовете са богати и на фибри, за които се твърди, че помагат при висок холестерол.

Някои изследвания са установили, че пиейки портокалов сок, човек може да намали риска от сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане и висок холестерол.

Установено е също, че популярният сок помага за поддържане на сърцето здраво и силно. При умерена консумация изследванията са установили, че продължителната консумация на портокалов сок понижава нивата на „лошия“ холестерол и повишава нивата на „добрия“ холестерол.

В едно от проучванията, в което са изследвани 103 мъже на възраст от 18 до 66 години и 26 жени на възраст от 18 до 65 години, този въпрос е разгледан по-подробно. Всички участници са били служители на фабрика за портокалов сок с ежедневен достъп до безплатен портокалов сок.

Резултатите установили, че 41% от лицата консумирали по две чаши портокалов сок на ден в продължение на поне 12 месеца, докато 59% от доброволците не консумирали портокалов сок. Изследователите установяват, че консуматорите на портокалов сок имат значително по-ниски нива на холестерол в сравнение с неконсумиращите.

Проучването заключава, че портокаловият сок ефективно спомага за понижаване на нивата на холестерола и следователно за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Сокът от ябълки Фуджи има сладък вкус и се смята, че е здравословна напитка, която помага в борбата с редица здравословни състояния. В друго проучване е доказано, че сокът от ябълки Фуджи има високо съдържание на полифеноли, които са пълни с антиоксиданти, в сравнение с други сортове ябълки.

Едно проучване върху животни установява, че полифенолите, открити в ябълковия сок Фуджи, могат да предотвратят увреждане на сърцето и черния дроб, като понижават нивата на холестерола.

Друго изследване установява, че сокът от ябълки Фуджи помага и при диабет тип 2, като подобрява инсулиновата резистентност.

„Наднорменото тегло или затлъстяването увеличават риска от високи нива на холестерола. Затова достигането или поддържането на здравословно тегло може да помогне за намаляване на риска от висок холестерол“, казва водещият диетолог на Lifesum Сигне Сванфелд.

„За да намалите нивата на холестерола, трябва да се стремите към цялостно здравословно хранене като избягвате храни, богати на наситени мазнини (съдържащи се в маслото, сметаната, бекона), тъй като те могат да повишат нивата на „лошия“ холестерол, и да се съсредоточите върху консумирането на много зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни, боб, леща, постни протеини (риба, тофу, птиче месо), както и ненаситени здравословни мазнини (ядки, семена, авокадо). В допълнение към разнообразното и балансирано хранене – редовната физическа активност може да помогне за намаляване на високите нива на холестерола“, продължава със съветите си диетологът.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Йотова за изгонването на руските дипломати: Решение на правителство, изгубило доверието на парламента

„Това е безпрецедентно решение, защото е взето от правителство, което вече е загубило доверието на българския парламент, получило е вот на недоверие и е в оставка“. Така вицепрезидентът Илияна Йотова коментира темата с изгонените от страната ни руски дипломати. Йотова изрази мнение, че действията на властта вероятно са с основание […]