„Поход за мир“ поиска България да остане неутрална

NetNews

В София, Пловдив, Варна и други градове се проведоха демонстрации за ненамеса във войната в Украйна в рамките на инициативата „Общобългарски поход за мир и неутралитет“.

В София стотици граждани се събраха на площад „Народно събрание“, където с тъпани и гайди започна походът за мир и неутралитет. Почти всеки участник развя българския трибагреник. Паметникът на Цар Освободител също беше обвит с българското знаме.

Гражданите се обявявиха категорично за това, че България не трябва да е страна във военния конфликт в Украйна, да не се дава оръжие или военна помощ на Киев.

„Аз отправям послание за миротворчество и България трябва да бъде миротворец, тя е дала християнството и на Русия, и на Украйна. Тя е майка и на Русия, и на Украйна.

И само една държава, която пази неутралитет, може да види обективно и да разбере двете страни на конфликта. Не може пристрастна към едната страна да сме и да дадем оръжие – една майка не дава оръжие на по-слабото си дете, когато двете деца се бият, тя ги разтървава“;

„Тук съм, защото първо съм българка и искам всички българи да сме заедно за каузата, която в момента най-много рикошира върху българския народ“, споделиха участници в демонстрацията пред парламента.

6 искания са внесени в Народното събрание – част от тях са да се наложи мораториум за изпращане на войски, забрана за износ и внос на ново оръжие, както и да се наложи мораториум за създаване на военни бази на територията на нашата страна.

Над 200 старозагорци се включиха в импровизиран поход за мир и неутралитет срещу изпращането на оръжия за Украйна. Те се събраха пред сградата на Областната управа в Стара Загора, след което тръгнаха към Втора тунджанска бригада.

С възгласи „Искаме мир“ и „Оръжия не“ над 200 старозагорци се събраха пред сградата на Областна управа за да протестират срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Според един от организаторите на протеста Мирослав Милчев подобна алтернатива би въвлякла страната ни във война.

Друг от организаторите на похода Христо Христов обясни, че протеста не е политически, а общонационален.

Някои от дошлите да подкрепят протеста споделиха, че България трябва да остане неутрална, за да могат децата ни да живеят в спокойна родина.

Протестиращите отправиха призив към правителството да не вкарва България във война, след което организираха мирен поход до Втора Тунджанска бригада. Те обявиха, че ако парламентът гласува изпращане на оръжие за Украйна са готови за гражданско неподчинение и блокиране на улици.

Над 100 човека се включиха в инициативата „Общобългарски поход за мир и неутралитет“ в Бургас. Те се събраха на площада пред сградата на Общината.

С развети български знамена и под звуците на патриотични песни, събралите се се обявиха против намесата на страната ни в конфликта.

„Не сме съгласни български мъже и семейства, бащи и синове да умират в чужди държави и за чужди каузи. Аз съм против изпращането на оръжия. Не искам по никакъв начин страната ни да бъде замесена, защото сме на една крачка от ракетата на Путин или на Зеленски“, коментира Петя Пеева, участничка в протеста.

Протестиращите настояват, че трябва да се запази пълен неутралитет.

„Това не е сблъсък на цивилизации, ние сме християни. Тази война е вече 8 години и тя е реално не между НАТО и Русия, а по-скоро между САЩ и Русия“, коментира Живко Георгиев.

Събралите се на площада пред Община Бургас заявиха, че не са политически обвързани и не са организира от партия.

Походът премина спокойно и не се стигна до ескалация на напрежението.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Стоян Денчев: Никой не оспорва членството ни в ЕС и НАТО, но българите не желаят да даваме оръжие на Украйна

„Важното е да има правителство, то да бъде работещо и да дава кураж на всеки български гражданин“, заяви общественикът Стоян Денчев в студиото на „Денят ON AIR“. Той подчерта, че 67% от българите не искат България да дава оръжие на Украйна и управляващите трябва да се съобразят. „Никой не оспорва […]