Почина известна актриса от близкото минало

NetNews

На 88 години си отиде актрисата Гергана Кофарджиева, съобщават нейни близки.

Гергана Кофарджиева е еднa от най-популярните театрални актриси от близкото минало. В творческата ѝ биография са вписани роли на големи аристократки, заради което в театъра е наричана от колегите си "Царицата". По-известни нейни превъплъщения са в образите на Амели Петрович във "В полите на Витоша", Клея в "Езоп", Мария-Десислава в "Безсмъртна песен" и др. Ролята, с която си взема сбогом с публиката, е на Г-жа Фон Щайн в "Разговор в дома на господин Фон Гьоте" от П. Хакс, на сцената на Театър "София". След 19-годишно отсъствие през 2011 г., Кофарджиева отново се качва на сцената в ролите на Щиглеца и Жената над 70-те в спектакъла на Иван Добчев "Преди/След" от Роланд Шимелпфениг. Гергана Кофарджиева е родена на 3 май 1932 г. в гр. Каменово, Бургаско. Завършва актьорско майсторство за драматичен театър във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов“ в класа на проф. Желчо Мандаджиев през 1956 г. Дебютира в ролята на Турандот в "Принцеса Турандот“ от Карло Гоци на сцената на ДТ Враца. Работи в драматичните театри във Варна, Враца, Пловдив, Смолян, Театър "София“, "Театър на поезията и естрадата“. Участва във филма "HDSP: Лов на дребни хищници“ на реж. Цветодар Марков в ролята на Госпожата. Номинирана е за наградата на Съюза на артистите в България "Икар" 2011 за поддържаща женска роля, получава Награда АСКЕЕР за поддържаща женска роля и е носител на редица национални награди, съобщава БНР.

Гергана Кофарджиева е известна още и като Кофарджиева – Гройс, съпруга на покойния голям наш режисьор Любен Гройс. Поклон пред паметта ѝ.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Русия търси повишаване на благосъстоянието

Работата по повишаване на благосъстоянието на руските граждани определено ще продължи. Това заяви говорителят на руското президентство Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Песков заяви, че има голямо желание за подобряване на благосъстоянието на пенсионерите. Някои икономически фактори обаче пречат това да се случи достатъчно бързо. Посочва се световната икономическа ситуация. […]